Srpski pčelar

крајевима. Кад се толика земља не обрађује и не даје потребну људску храну за те крајеве, требало би, док се не почне обрађивати, исцрпсти барем оно, што нам сама природа даје, а то је слатки сок цветни. Ако тамошња клима допушта, кад би у тим крајевима било довољно пчела, да толики цветни сок саберу, умалила би се многа невоља, која скоро стално влада у тима деловима наше отаџбине. У колико нам је познато из врло ретких дописа које смо добивали из тих крајева, пчелињака и то малих мало је за толику пашу. Молимо своје пријатеље из тих крајева, да нам се чешће јављају дописима сличним онима г. г. Т. Гутеше, Ст. Савића и других.

А Још једна пољопривредна школа. На државном добру у Бутмиру основаће се нижа пољопривредна школа и воћни расадник. Осим тога све пољопривредне станице осим Лијевна, претвориће се у воћне и лозне расаднике. У Лијевну ће се основати сточарски завод. (»Србија«).

Питања и одговори.

Пиш. 3. Шта се разуме под иравилним леглом? Одг. Правилно је легло, кад су све ћелице залежене и поклопљене равним заклопцима. Кад нема међу њима празних ћелица нити иоклопљених са испупченим поклопцима. Пред узимљавање кошница не сме бити залежених трутова, јер то је знак, да је матица трутовњача или да су се већ појавиле назовиматице. Што ближе иде јесен и легла је све мање, али ипак ако је матица добра, биће све ћелице залежене ма не било легла на сату више него за један длан. Кад је једна ћелица залежена, а друга празна, знак је да матица губи плодовитост.

Пит. 4. Посматрајући како пчеле гоне трутове и помажући им, учипи ми се, да сам чуо глас из кошнице сличан дечјој чегртаљци. Примакнем ухо ближе лету јесте из кошнице је! Помислим да се курјак (вечерњи лептир) увукао, и ако сам жице већ давно дужом лета приковао, јер ничији глас не би могао бити, него његово цврчање кад је у шкрипцу, па га кошница крупиијим издаје. Отворим и прегледам кошницу. Нема ништа, осим нешто увелих трутова, које пчеле гоне. Шта је? Нисам знао, а не знам ни сада. Сутрадан ухватим једног трута' и принесем уху главу његову, али крилима није могао зврјати (држао сам их уз тело), и тај исти глас чујем од њега, само слабији. Ја мислим да је то био глас од трута. Пчеле су их гониле, па кад којег ухвате за крило, он им се опирао и отимао, па ће бити да је оно што сам ја чуо, био глас трутове одбране. Дакако да је тај глас друкчији кад долази из кошнице (због акустике) а друкчији је напољу на лету. На уху, сличан је оном у кошници, само много слабији. Да ли је то трутов глас био?

29