Srpski pčelar

Питања и одговори.

Пит. 13. Читао сам, да је боље, кад пчеле преко зиме мирују. Моје су пчеле ове зиме често излетале. Шта да радим, како да их задржим од излета? Како би било, да сасвим затворим лета и да замрачим кошницу, да пчеле пе виде сунца? Одгов. Није никакво зло, кад пчеле чешће преко зиме излећу. Како неће пчеле излетати, кад смо у децембру имали дана са 15° топлине! Лето се не сме сасвим затворити. Пчеле не мами на излет толико светлост, колико топлина. Кад се кошница од сунца загреје, пчеле ће распустити своје зимње клупче, мада је кошница сасвим замрачена. Кад би лето било сасвим затворено, пчеле би се узбуниле и ишчистиле би се у кошници. и то би тек било право зло. У мојем месту било је прошле године доста медљике, па зато сам се радовао чешћим излетима ове зиме. Боље нека пчеле потроше и мало вишемеда, него да добију срдобољу.

Пит. 14. Прошлога лета имао сам на пчелињаку један прави безматак; није у њему било ни јаја, ни легла, ни матичњака, ни матице. Велики пољски послови нису ми дали, да му помогнем пре недеље. Кад сам у недељу спремио сат са јајима, да додам томе безматку, и кад сам га отворио, зачудио сам се, кад сам нашао у њему сат са јајима и красну младу матицу! Кад знамо, да без пчелињих јаја не могу пчеле себи извести матицу, молим вас за одговор и ваше мишљење, откуда је могла у томе безматку наједампут искрснути матица, кад сам пре неколико дана добро прегледао ту кошницу, и нигде нисам нашао ни јаја, ни легла, ни матичњак, ни матицу ? Одгов. Мада ви јамчите, да је та кошница била прави безматак, будући није имала ни јаја, ни легла, ни матичњака, ни матицу, опет није немогуће, да сте се ви преварили у рачуну, јер ма и најпажљивије прегледали сву кошницу т. ј. сваки сат, тешко је јамчити, да у кошници није било баш ни једног јединог јајета, премда из јајета не може тако брзо постати матица. Осим тога, не би било никакво чудо, да сте баш и саму рецимо младу матицу превидели или какав мали матичњак, особито ако је јако друштво. То се често догађа свакоме. Но ако је та кошница заиста била прави безматак, па наједампут добила матицу, тада је у безматак морала залутати каква млада матица, која је излетела на спаривање. Другога одговора не верујем да има на ово питање.

Пит. 15. У једном друштву расправљали смо о томе, да ли од шећера, кад њиме прихрањујемо пчеле, постане прави мед и да ли се тај мед од шећера сме истресати и продавати као прави мед. Никако се нисмо сложили у томе, па смо се решили, да се тим питањем обратимо на »Српског Пчелара«. Молимо одговор. Одгов. Од шећера не може постати прави мед, мада га пчеле унесу у саће. Још мање се сме тај инвертовани шећер истресати и продавати као мед, јер то би био фалзификат (варање). Донекле ћете наћи одговор на ватпе питање у чланку Vitamine

78