Srpski pčelar

тешко роје. Ако сте оставили опет ту кошницу за пресад, погледајте, па ми јавите, има ли у њој трутовског саћа. Ако нема ништа трутовског саћа сад је подрежите, али не све саће, јер тако задржавате ројидбу, него само два сата, да би пчеле могле градити нешто трутовског саћа. Но можда има и других узрока, зашто се кошница не роји.

Пит. 19. Јесенас су ми ушла друштва јако неједнака у зиму. Било је добрих, али и врло слабих друштава. Како ће тек сад на пролеће изгледати та слаба друштва! Ја мислим, да их приликом пролетње ревизије изједначим појачавањем т. ј. додавањем легла из јаких друштава. Хоће ли то бити добро? Одг. Појачавање је добра ствар, али не у време пролетње ревизије. Тако бисте само могли осакатити јака друштва. До душе и то би било неко изједначивање, али не на боље, него на горе, јер бисте и од јаких друштава начинили слабице. А друго, приликом пролетње ревизије, нема ни у добрим друштвима толико легла, да би им се смело узимати. Појачавање се оставља за касније време, кад удари права паша и кад друштва сасвим ојачају и скоро напуне кошнице. Па и онда морате пазити на ово двоје: 1.) Да из јаких кошница не узимате сувише легла, падаих тако не ослабите. Доста је кад и из јаког друштва извадите један или највише два сата са леглом. И то можете радити само онда, кад нећете да вам се јака кошница роји. 2.) Да слабом друштву не дате више легла, него што га пчеле могу добро покрити. Према јачини друштва додајите на једампут по један до два сата са леглом.

Пит. 20. Прошле године имао сам на пчелињаку две кошнице ужасно пакосне, тако да ме је страх обузимао, кад је требало да око њих штогод радим. Дају ми доста меда, па ме је жао да их убијем, а не знам како да се помогнем. Одг. Пред ројидбу их обезматичите, па им подајте матицу или зрео матичњак из најмирније и најбоље кошнице. Кажу да то помаже.

ОГЛАСИ.

Српска Пчеларска Задруга у Руми прима наруџбину свих врсти кошница, од најбољег материјала, по најнижој дневној цени. Нечланови плаћају 10% више од чланова. Има још малу залиху комплетних годишта „Српског Пчелара“ од 1903. —1914. године. Цена по годишту 20’ — Дин. 5-12 УПРАВА.

94