Srpski pčelar

Ако је паша издашна, истресаћемо мед. При истресању меда треба пазити на највећу чистоћу. Мед из истресаљке иде на славину, под коју се метне суд а на суду треба да буде решетка од жице (сито), а још је боље ако имамо решетку садвоструком жицом тако, да горња жица буде ређа а доња чешћа. Тако буде мед чист, јер све труње остане већ на горњој жици. Мед треба да стоји тако неколико дана покривен тилом, да не би инсекти у њега падали, после се скине пена и опет један два дана покривен тилом да стоји, па се после суд затвори и држи на сухом месту. На каквоћу меда утече много и то, да ли је мед зрео или незрео. Зрео мед је из заклоплених ћелица. Истресај дакле само овакви мед. За рђава времена или ако паша пресече, ројеве треба прихрањивати. Сима Жигић, парох.

Шта утече на ројидбу.

1. Раса пчела.

За време рата пчеларство је врло много страдало, а особито у Србији, где је непријатељска војска пчеларство скоро сасвим уништила. Да би се што пре подигло пчеларство набављено је ројева из Словеније, јер код крањске пчеле јаче је развијен нагон за ројидбом. Са овим није све постигнуто, јер осим расе пчела има и других фактора, који утечу на ројидбу. Укратко осврнућемо се и на те факторе а то су: паша, изимљење пчела и кошница.

Има више врста пчела, а ми нећемо говорити о разним врстама расе пчела, него говорићемо о двема карактеристикама код пчела, а те су, да је код једне расе више развијен нагон за ројидбом, а друга раса више сабира меда, а теже се роји. Ове две карактеристичне особине пчела су разлог, да ми наше пчеле делимо у две расе: једна је са развијеним нагоном за ројидбом, а друга је са нагоном за сабирање меда. Код нас је познато, да је код крањске пчеле јаче развијен нагон за ројидбом, зато се она броји у расу пчела, код којих је развијен нагон за ројидбом. Нисам пчеларио са крањском пчелом, зато не могу из свога искуства и опажања изрећи свој суд о њој, али у пчеларским новинама и књигама сам читао, да многи искусни пчелари говоре, да је код крањске пчеле развијен нагон за ројидбом. Неки пчелари изнели су, да су са крањском пчелом пчеларили, док нису постигли жељени

83