Srpski pčelar

кошнице. Према паши мора пчелар бирати себи кошницу. Можда је у крају г. писца така паша да је добро пчеларити са великим кошницама, као што је Дадан—Блатова, али то правило не може се никако применити на све крајеве. Ђ. К.

Питања и одговори.

Пит. 24. Молим вас, знате ли ви какву српску или хрватску књигу, где има како се месе колачи од меда? Одг. Наручите од познатог нашег пчелара Милана Мартиновића, управитеља школе у Бос. Крупи, његову красну књигу »Напредно Пчеларство«. Цена 3 К 50 п. Ја не знам другу нашу књигу, у којој има више тога, што ви тражите, него у тиј књизи.

Пша. 25. -- Имам седам врло добрих и јаких Живановићевих кошница, а 13 празних кошница исте врсте. Хтео бих да ове године напуним тих 13 празних кошница. Али оних 7 пуних кошница, мада су добре, неће да се роје. Молим одговорите ми, би ли смео те кошнице вештачки изројити, и то тако, да од једне кошнице направим три. Онда бих могао још ове године напунити све своје празне кошнице. Хоће ли то бити добро? Одг. Неће. То се не би звало вештачки ројити, него исцепкати добре кошнице, па направити од њих слабице. У слабој години, не сме се свака кошница вештачки ројити, него само оне које су врло јаке, и то, одједне кошнице прави се један вештачки рој, а никако два. А ако баш хоћете данапуните свих 13 кошница, а ви пустите, нека оне пуне кошнице, даду по два роја. Али тада немојте, за ову годину, рачунати на мед. Претерано ројење, још је већа пропаст за пчелињак, него претерано истресање меда. Чувајте се и једнога и другога, ако хоћете да будете срећни и да вам пчелињак дуго поживе. Поздрав!

Пшп. 26. У мојем је месту паша слаба. Бојим се да ће и ове године пчеле раштркати мед по целој кошници, па ће крај меда умирати, као што ми је и ове године неколико пропало, мада је било још меда у кошници, али далеко од клупчета пчелињега. Шта да радим па да пчеле боље сабијају мед? Одг. Повадите сувишно празно саће, па кад пчеле нанесу доста меда по 3 / 4 сата у остављено им саће, тада им додајте све по један сат да га испуне, док траје паша. То исто радите и ако будете морали из невоље прихрањивати. Пре прихрањивања повадите из Живановићеве кошнице стражњих 5 —6 сатова, па кад пчеле у оне сате што су им остали нанесу више од половине меда или три четвртине, тада им можете још један или два сата додати да их напуне. Ако немате јесење паше, сад већ треба почети са прихрањивањем.

Пша. 27. Чини ми се, да ћу ове јесени морати прихрањивати и из нужде и из рачуна (спекулативно) да ми друштва уђу јача у зиму, јер ја после липе, немам скоро никакве паше. Кад д а прихрањујем из нужде а кад из рачуна?

125