Srpski pčelar

Одг. Спојићете једно и друго. По правилу кад се из невоље прихрањује, дају се пчелама што већи оброци меда или шећера да буде пчелар са тим послом што пре готов. Тада се даје на једампут по 2 —3 киле. А кад се прихрањује из рачуна. тада се дају сасвим мали оброци свако друго или треће вече (по I—31 —3 кашике и то дуже време (2—3 недеље). Али кад ви морате и из невоље и вз рачуна да прихрањујете, немојте давати пчелама ни сувише велике ни сувише мале оброке, него средње, рецимо: у почетку Ј / 4 кг свако друго вече, а касније ипо V 2 кг према томе колико мислите, да морате пчелама додати да им буде за зиму доста. Тим отезањем са прихрањивањем из невоље, изазваћете матицу, да залеже још које коло јаја. Тако ћете, као што видите, спојити једно и друго прихрањивање уједно и постићи ћете један и други циљ т. ј. кошнице ће доћи и до младих пчела и до хране за зиму. Тај посао почните већ у другој половини августа.

Пит. 28. Један овдашњи пчелар, који чита и немачке и мађарске новине, каже, да се на два друштва, од којих свако има своју матицу, може метнути и једно заједничко медиште, па да оба друштва раде у једном медишту. Он каже, да се тако добије више меда, па ће ове године то да покуша. Шта ви мислпте о томе? Хоће ли то бити добро? Одг. То није тако нов начин. 0 томе се одавно пише, али га слабо пчелари примењивају у пракси. Толико знам, да тај начин има својих присталица и противника, јер у пчеларској књижевности писало се и пише се и за и против тога начина пчеларења. Будући нисам покушао никад тако радити, не могу ни свој суд о томе изрећи. 0 стварима, које се морају прво покушати и испитати, не вреди на памет говорити. Ако тај пчелар покуша да тако пчелари, најбоље ћете се уверити, колико тај начин вреди. Стрпите се дакле, а кад сазнате за успех вашега суседа, јавите ми.

Пит. 29. Прошле јесени нашао сам пред једном кошницом мртву матицу. Шта сам знао, него ту кошницу спојити са суседном кошницом. Сутрадан нашао сам пред спојеном кошницом опет мртву матицу. Побојао сам се, да су је убиле додане пчеле, па сам отворио и прегледао кошницу. Али сам се изненадио, кад сам у кошници нашао лепу, живу матицу. Како је то могло бити? Одг. Биће, да је она кошница, пред којом сте нашли прво мртву матицу имала две матице, стару и младу. Стара је умрла и била је избачена из кошнице, а млада је остала у кошници. Ви сигурно нисте то друштво прегледали, пре него што сте га спојили са суседном кошницом, да ли је заиста безматак, него сте га негледуш спојили. Тако су се у спојеној кошници нашле две матице, од којих је једна убијена и избачена. Зато сте поново нашли мртву матицу пред спојеном кошницом. Као што видите, мртва матица не значи увек, да је кошница безматак. Још сам добио једно слично питање. Један пчелар кад је пролетос чистио патосе у кошницама, нашао је међу пчелама и мртву матицу, али је у истој кошници била и жива матица. Као што се види, и ова је кошница морала ући у зиму са две матице.

126