Srpski pčelar

11. Болести које долазе од гљивица.

1.) Кречно легло. (Pericystis mykose.)

2.) Скамењено легло. (Aspergillus mykose.)

Има две врсте гљивица које нападају легло у кошници, а према њиховом утецају на легло, називамо те болести кречно легло и скамењено легло. Да ли се црв зарази храном, или неким другим начином клица доспе до црва, за сада још није познато. Тако исто још је непознат ток и развијање тих болести од дана заразе до смрти, јер болест приметимо тек на мртвом леглу. Код обе болести сасуше се ларве, а смрт наступа пре заклапања легла, без битне промене облика и без задаха на трухлеж. Обично прво се зарази трутовско легло, али и пчелиње се не штеди.

Кречно легло проузрокује Pericystis apis, који само легло напада и то већином трутовско. На свежем саћу ћелице су исплетене гљивицама, из којих се види глава ларвина. Доцније садржај се сасуши, ларва лежи доле на страни, а боје је прљаво беле, кречне, особито на стражњем делу тела, где су гљивице кожу пробиле, а виде се тамно сиве или црне пеге. Болест није опасна, појави се у пролеће, а сама без помоћи пчелареве престане.

Скамењено легло опасније је од кречног легла, јер не напада само легло него и пчеле, а проузрокује га Aspergillus flavus. Напада где долази више ваздуха, с тога напада главу. Она је опкољена гомилицом спора, које су у почетку жуто зелене, а доцније су смеђе. Жуто зелене споре накупе се на ћелици, да изгледа, као да је рђом напуњена. Aspergillus flavus налази се кадгод и у здравим кошницама, нађе се у рђи, а доспе у црево пчелино. У друге кошнице преноси се саћем или медом. Као скамењену рђу, тако и скамењено легло пчеле саме износе из копl- без помоћи пчелареве. Ово је једна болест легла, која је и за људе опасна, јер проузрокује јако запаљење слузне коже. Питоми зечеви и кокоши заражени тим спорама за 3 —4 дана угину. Пчелар кад ради око кошница са скамењеним леглом, мора заштитити уста и нос махрамом, да не удише Aspergillus споре.

Коста Сеперовац, парох.

183