Srpski pčelar

Саће кад се извади постаје крхко, али после кратког времена изгуби ту особину. Саће се исцеди од течности и осуши пре употребе. А кад је саће од пчела употребљено не разликује се од другога саћа. */ 2 кг. клоргаса доста је на 200 литара воде. Клорна вода није опасна за руке, само отворени гас опасан је за нос и грло, с тога се мора о фезно радити. Патенти. Прошле године у Немачкој поднето је 2300 проналазака на пољу пчеларства да се иатентирају а од тих 588 усвојено је. ~Bienenvater“

Фрања Сударевић 50 годишњица книжевног рада. Сва осечка културна друштва прославила су 15. новембра 1931. 50. годишњицу књижевног рада и 70. годишњицу живота г. Фрање Сударевића председника Хрватско славонског пчеларског друштва и подпредседника Савеза Југословенских пчеларских друштава. Колико је цењен рад г. Сударевића види се по томе што су на успелој прослави учествовали највиђенији осечки грађани. И ми слављенику кличемо; Живео!

Мед за децу у Америци. У месном дечијем склоништу у Јерсеји (град у Сједињеним државама), где се примају телесно слабо развијена деца, одојчадима дају за храну дневно Р/ 8 кафену кашику меда. Никаквог другог шећера осим меда не уживају. При затвору код деце повисује се давање меда на 2 кафене кашике, а такође даје се неколико капи меда у пијаћу воду. Код пролива снизује се давање меда на 1. кашику. Ту детињу дијету завео је и за читир године опробао Др. М. W. O’Gonnan, директор оделења за дечију хигијену у Јерсеј Читу. Велик је успех тога лекара. Деца примана у завод већином су у бедном стању, често „кост и кожа“, али брзо ојачају и окрепе се у заводу. Овде је без унапред створеног суда показан значај меда као храна а такође и као лека. Видимо, да зависи од давање множине меда, да ли ће деловати као средство за чишћење или противно. А кад би Dr. O’Gorman-a питали, да ли код затвора деце употребљава рицинус, одговорио би, да је то уље добро за мазање аероплана. Американци много настоје, да се мед употребљава као храна за децу. Мисли се, да ће успех Dr. O’Gormana утицати и на друге лекаре а и на матере. Добро би било кад би и наши лекари, дошли до уверења о лековитој и дијетној вредности меда. (Včela mor 10)

Поенкаре и пчеларство. Г. Ремон Поенкаре био је досада познат као један од најсјајнијих претседника Француске Ре-

15