Srpski pčelar

да се шећер сав истопи. За време сипаља вода се мало испари, да сируп има одговарајућу густоћу. Проф. Армбрустер у Берлину испитао је тај начин сирављања сирупа и дао је једном голом роју. За 36 часова рој је узео 6 л. сирупа и аа то време израдио је 6 лепих сатова. И нашим пчеларима препоручујемо, да тај метОд испитају. („Пчела“ 9-1931.)

Immenin. Државни серотерапевтички завод у Бечу справља по Др. Кречију из пчелињег отрова један препарат, који се с успехом упогребљује код болести зглобова, мишићњег ревматизма, невралгије и ишијаса. Као што стоји у проспекту после дуго годишњег, трудног испитивања Кречи-у је пошло за руком да начини течносг сличну пчелињем отрову, која се по свом деловању не разликује од убода пчелињега. Отров се не ушприца под кожу него између слојеве коже, да је и у том сличан пчелињем убоду. Лечење Именином стварадобар апетит миран и чврст сан, ублажава болове, побољшава цело стање а на послетку и потпуно излечи. У проспекту знаменити Бечки лекари објављују, да су с Именином постигли сјајне успехе. Ми пчелари радујемо се да је лековити отров наше пчеле наишао је на таково признање и да му то признају медицински научници. Ми би желели да лекари више цене лековиту и хранљиву вредност најплеменитијег продукта који нам пчела даје меда, и да мед што више препоручују болесницима и деци.

Лек против трулежа легла. У Америци је раширен американски трулеж легла. Американци свим силама настоје, да се та опасна зараза предупреди и излечи. Сад је Г. Аренс под руководством професора Др. Танквари чинио покусе са стерилизацијом саћа зараженог трулежом легла. Употребљавао је разне лекове и отрове али без успеха, јер су клице спора сстале живе. У новије време г. Аренсу пошло је за руком, да пронађе једну методу која се може на сваком пчелињаку извршити а врло је јефтина. Клоргас показао се као одлично средство за чишћење зараженог саћа. Клоргас растворен у води уништава врло лако протеине у којима се cnope налазе и убија споре за 6—22 сата. Заражено саће стерилизира се у растопини клоргаса ако стоји 48 сати. До сада отпорна снага трајала је најдуже 22 сата. На универзитету и на пчелињаку испробано је, и пчеле су у том саћу извеле неколико генерација легла, а није се показао трулеж легла. Расворени у води клоргас треба да стоји у дрвеном суду. Заражено саће треба отворити и истрести пре него што дође у течност. Саће треба да стоји 48 сати у течности.