Srpski pčelar

Наш лисг треба да буде илустрација нашег културног мишљења. ко не уме културно да мисли, нека се вежба. Примитивно мишљење може се школовати. Школовањем оно постаје културно. Култура и школа је једно и исто у овом погледу. Пчеле се лако дају дресирати, а људи се лако дају школовати. Ако су вам, драги читаоци, дати мало повољни услови, покажите својим дописима да цените пчеларство.*) Докажите истовремено да је пчеларство најлепша грана пољске привреде. Старајмо се свима силама да нам ова грана економије цвета бујно као пролетње цвеће питомих долина и поља.

Др. С. Грозданић.

Мрави на пчелињаку

У „Slovenskom Čebelaru" читамо, да се 14. маја прошле године пустио један рој, а матица случајно је пала на мравињак и мрави су је одмах убили. Дакле мрави хоће згодном приликом да нападају поједине чланове пчелињега друштва, с тога не смемо у близини пчелињака трпити мравињаке. Мрави се броје међу непријатеље пчела, с тога није добро, да се они множе у близини пчелињака. Одмах с пролећа пчелар треба да пази, да ли се у близини пчелињака налази какав мравињак, па га треба одмах уништити или присилити, да се мрави даље преселе. Има више начина како се могу мравињаци уништавати, а ми ћемо овде неколико навести: У пролеће ако нађемо мравињак у близини пчелињака треба у мравињак усути клучалу воду или цеђ. Или можемо узети петролеума па 1. дл. усути у мравињак, јер од петролеума мрави умиру, а ако који заостане, тај ће сигурно побећи и на другом месту мравињак начинити. Место петролеума може се узети бензин. Добро је начинити мешавину од нафталина и прашка за инсекте па усути на рупу где мрави излазе. Пепео трепа усути по мравињаку, па ће се мрави разбећи. А можемо и по пчелињаку посипати пепео, па мрави неће се на пчелињаку задржавати. Навео сам неколико добрих и сигурних средстава протиђ мрави, а наши пчелари нека их опробају и своја опажања у „Српском Пчелару" објаве. Б. П.

*) Сваки пчелар треба бар на једно питање да одговори и пошаље извештај о стању пчеларства у своме месту, а „Српски Пчелар" доносиће радо овакове дописе и белешке. Ур.

73