Srpski pčelar

хранитељице, као и ларве, из нормалног пчелињег друштва имале у цревима цветног праха, док пчеле и ларве из огледног друштва нису имале ни најмање цветног праха. Будући да се легло развијало у оба друштва, то Himmer закључује да су пчеле хранитељице огледног друштва на рачун своје резерве у беланчевинама отхрањивале легло, упркос потпуном присуству цветног праха. (Erlanger Jahrbuch fiir Bienenkunde, S. 70. —71. 1927. Физиолог A. Koch на једном месту, где опширно говори о прихрањивању пчела брашном, млеком, јајима и т. д., каже овако: „Mehl wird bekanntlich dann, wenn in der Natur kein Pollen zur Verfiigung steht, von den Bienen gehoselt, eingetragen und auch als Nahrung aufgenommen." (Erlanger Jahibuch f. Bienenkunde, S. 330. 1925.) Мислим да je за овај пут доста поводом чланка г. Бугарског. Пч . . ар.

„Извођење нових пчелињих друштава путем вештачкога ројења“.

(Поводом чланка г. Јовановића. „Пчелар” 1932 број 7 и 8)

Милан Вић. Поповић, Јежевица свештеник и пчелар.

У овом чланку г. Јовановић вели да стандард кошница, са једнаким плодишгем и медиштем, има преимућство над свима осталим системима кошница и за извођење вештачког ројења пчела. Тамо се вели: „Други или горњи спрат кошнице овога система служи у ово доба године као медиште, које је од доњега спрата или плодишта одвојено решетком која матици спречава из •плодишта у медиште. С тога у горњем спрату (медишту) нема легла." „Кад се хоће да изведе ново пчелиње друштво или рој онда се из доњега спрата (плодишта) пренесе један оквир са младим отвореним леглом 1 ) са пчелама на њему, пазећи при томе да се на њему не пренесе матица, а на његово место доле у плодишту стави се оквир са таблом вештачког саћа 2 ). Потом се уклони решетка између доњега и горњега спрата, а место ње стави покровна даска без решетке, а на горњем спрату отвори лето. Старе пчеле повратиће се у доњи спрат, а у горњем спрату остаће младе пчеле, које се неколико дана морају прихрањивати и појити ражиђеним

1) Боље са пчелињим јајима, јер ће изаћи боље матице. 2) А ако је било пуно медиште саћем, шта ћемо за оним сатом. на чије смо место метнули сат са младим леглом?

122