Srpski pčelar

Каква је корист од пренашања кошница на пашу? Пчелар је са своје стране учино што треба, а како ће даље бити то зависи од времена. Ако је суша онда не може бити никакове користи од пренашања кошница на пашу, јер је све спржено, а завело цвеће није медовито. Догоди се да пчелар мора прихрањивати кошнице ма да их је пренео на пашу. Али кошнице остају 2—4 недеље на паши, пчелар не очајава него се нада, да ће бити макар неколико дана медовитих, да he пчеле макар себе снабдети зимницом. Кад је лепо време а цвеће медовито тада цео потес мирише на мед. То су најлепши моменти, и најмилије уживање за пчелара, Пчелице вредно излећу на пашу и сабирају мед не само ка себе него и за пчелара, за неколико дана кошнице су пуне меда. А пчелар смешкајући се приступа кошницама, отвара их и вади cahe тешко пуно меда затворено од горе доле. Пчелар је својим љубимицама од срца захвалан, што пашу тако лепо и обилно искоришћују, он вади пуне оквире меда и истреса мед. Није реткост у добрим годинама, да једна кошница даје по 50—60 кг. па и више меда. Тада су пчелару исплаћени трошкови око сеобе и награђен његов труд и пажљивост према пчелама. Чим је паша даље тим пчелар мора бити пажљивији при пренашању кошница. Ако кошница није пуна caiia, тада ексерчићима треба учврстити оквиреда се не мичу са свога места. На колима треба кошнице тако поставити, да саће стоји сечимице у правцу особина, ако селимо кошнице жел>езницом саће треба да стоји сечимице у правцу шина. Кад се кошнице пренашају са паше кући треба се углавном држати истих правила као и при сеоби на пашу.

Разно

ИСПРАВАК! У „Захвали г. Ђ. Коларовића, у 7. броју овога листа поткрале су се две велике штампарске грешке. У 5-том реду од горе, после речи „седамдесетогодишњицу" треба додати изостављену реч „живота", а у потпису те захвале, треба да стоји Коларовић, а не Коларић. Уредник.

Дебљина вештачког саћа. Сад је време да се изројеним кошницама и ројевима даје вештачко саће да га пчеле израде. Многи пчелари настоје да израђују што тање вештачко саће, јер су ради да од мало воска добију што више вештачког саћа. При том треба пазити на ово: 1.) јако танко вештачко саће теже се умеће у оквир, а кад се у саће меће жица оно

127