Srpski pčelar

пресекла, престала, одмах треба престати с истресањем меда, да неби изазвали туђице. Мед треба кроз сито процедити, да у њему нема отпадака воска ни труња, јер само чист и светао мед подиже углед пчелару *)

Ст. Милановић.

Криза наше оригиналне стручне пчеларске књижевности. (Наставак)

Витомир Јовановић

Овом ћемо приликом поновити и оно што смо раније рекли о А. С. Буткевићу, као узорном уреднику пчеларског листа: „Као писац и уредник пчеларског листа „Опитнаја пасека“.? А. С. Буткевић се у свима приликама држао начела: . Изложити своје погледе и своје поступке у односном предмету; затим назести мишљење других ауторитета са нарочито видним истицањем супротних гледишта у расматрању тог предмета у практичном погледу да би привукао пажњу свију пчелара. Ово се његово начело огледа у његовом листу и његовим књигама. Буткевић не воли ону неплодну полемику кој.ом се ките ступци оних пчеларских листова који немају довољно стручног градива. Као стручни пчеларски писац Буткевић уме да издвоји градиво за почетнике пчеларе и оне пчеларе који у опште не могу своје пчелињаке довести до потребне висине у практичном и научном погледу, од систематског градива за старије. способне и интелигентне пчеларе. Његово систематско градиво проткано је аналитичко-критичким мислима: Зашто овај посао на пчелињаку треба радити овако и ако се он може урадити друкчије? Зашто је овај метод рада бољи од других метода за пчеларе ширег образовања? Зашто се послови на пчелињаку у разним климатским крајевима донекле разликују? У размишљању о вредности и плодности рада наших пчеларских писаца долазе нам на мисао ове речи Самојила Смајлса: „Ми хоћемо у животу да видимо дела а не вечито спремање

*) После овога чланка можда ће нас г. уредник „Пчелара" прогласити нерационалним. Пошто сваки пчелар жели да има чист мед поједине врсти н. пр. багреновац, босиљковац и т. д. а не мешовити мед, стога препоручујемо нашим пчеларима да истресају мед кад је 3 / 4 сата затворено, јер боље је да имају чист босиљковац у августу него да у септембру буде мешовити са медљиком. И, „Украјински пасичник" препоручује пчеларима, да истресају мед по сортама и да назначе какове је врсте, јер мешани мед има мању цену. Ур.

116