Srpski pčelar

Б) Остале сталне коте.

ници за пролаз пчела од 6 до Bm/m дубине. Ови су ходници веома практични јер они спречавају гњечење пчела приликом померања оквира у кошници.

а) Од горње површине патоса у кошници па до доњих површина оквира у плодишту треба да постоји хоризонтални ходник од 15m/m за пролазак пчела. Лети на патосу има доста пчела које би оквири гњечили при вођењу из кошница и повраћају у кошницу. Мале хумчице смешаног лема и воска, залепљене на патосу, не задају пчелару посао. Оне служе као степенице са којих пчеле прелазе на оквире; ове се хумчице обично налазе у кошницама чија пчелиња друштва имају већи нагон за изградњу саћа и донос лема. б) Од средине једног оквира до средине другог оквира, с којим се додирује, растојање треба да износи 36 до 38m/m у плодишту.*) Ни више ни мање. Да ли ће ово растојање бити 36, 37 или 38m/m у томе се разликују мишљења стручњака светског гласа. У томе неће погрешити пчелар ако устали растојање од 36m/m, које је највише заступљено. Ако је ово растојање мање од 36m/m пчеле ће се спорије развијати, јачати бројно; ако је ово растојање веће од 38m/m у плодишту пчеле ће између оквира израђивати заперке (неправилне мале међусатове). Да се потпуно заштити двострано радиличко и трутовско саће горња летвица оквира, као заштитница овога саћа, треба да је широка 25 до 26m/m. Између саћа треба да постоје вертикални ходници од 10 до 13m/m. Тако, узев у обзир ове ходнике растојање од средине једног до средине другог оквира треба ипак да буде растојање од 36 до 38m/m. Сталност ових растојања одржава се многим помоћним срествима: ексерчићнма, лименим пантликама, савијеном жицом, дрвеним додацима са стране оквира, нарочитим лежиштима (усецима) на месту где висе оквири у кошници. Од свега овога најпрактичнији су у сваком погледу стални нераздвојни размаци, које чине проширене (при изради) бочне дашчице од 36— 38m/m у свом горњем делу (само у горњој трећини висине). Оквири са овако широким бочним дашчицама називају се Хофманови по америчком пчелару Хофману. Данас ови оквири су постали саставни делови Дадан Блатове, Лангстрот-Рутове и Дадан-Рутове (Џембо) кошнице**) Много хваљени блехани (американски) размаци нису практични. Услед улубљивања лима сужава се потребно растојање од средине једног до средине другог оквира. Ово

*) А и у медишту изузев случаја при употреби секција боксеса. **) Касније, уз приказ Дадан-Рутове кошнице, донећемо и слику Хофмановог оквира.

174