Srpski pčelar

почиње да трули. За тим је добар материјал труло суво й лако дрво. Парчлће трулог дрвета. сасвим трулог, треба за ову сврху скупљати и сушити. У најбољи материјал за димљење пчела спада пчеларевом руком направљени материјал који се лако запаљује, добро и дуго пуши. При том он мора имати пријатан мирис и за груди и очи пчелареве и за саме пчеле. Пуних десет година проучавао сам израду таквог материала, а прошле сам године постигао у том повољан релултат. (Пре неку годину сам о томе нешто мало писао у „Срп. Пчелару".) У сваком погледу практичан и јефтин материјал за димљење пчела „пчелин кад“ прави се, управо меси се и суши, од: восковарине, струготине дрвета (пилотине), врло лаког и растреслог биљњег материала (маце) из зрелог рода главичастих и других биљака (артишоке, паламиде, рогоза, памука итд.) и најзад воде. Восковарином у Шумадији назива се онај остатак-троп при одвајању чистог воска из старог caha воштине. (О восковарини и воску гласи загонетка: „Кувах месо, па месо бацих, а чорбу оставих".) Восковарину треба измрвити на што ситније парчиће-мрве. (Њој додати ако се има онај талог од цветног прашка рђе који се хвата одозго на калупима охлађеног воска.) Струготину треба просејати, а мацу (од артишоке или паламиде, рогоза., свиленице, памука) треба изчешљати. Све троје у приближној размери (2:2:1) треба добро измешати и ставити у повећи суд, у који може стати, па налити водом кишницом и потом кувати Р/ 2 -2 сата на умереној ватри. По том се суд скида са ватре и поново добро измеша. Скувана каша треба да је густа као тесто од кога се прави погача. Ово се тесто растегне у виду погаче у какве плитке старе судове (могу се направити плитке тепсије за ову сврху од старог лима или од дрвета) и по том дуже времена сушити на јакој летњој сунчевој топлоти. Може се за ово сушење искористити и каква домаћа сушница (или сушинца за шљиве) ако се има. При замесиваньу овог теста може се оно замирисати истуцаним и просејаним сувим лишњем од матичњака или босиљка, али то није нарочито потребно. Коме сам год показао и дао овако спремљени пчелин кад, пожелио је и сам да га упоуребљује на свом пчелињаку. Заинтересовани пчелари могу добити мустру од овог материала за димљење својих пчела ако се обрате Шумадиској пчеларској подружници у Крагујевцу и плате поштарину за ову пошиљку.

20