Srpski pčelar

меда, јер смо тврдо уверени да само са јаким народом можемо постићи већи принос а како ћемо доћи до тако јаког народа, то ће нам казати „Стандард“ кошница и њен начин пчеларења.

РАЗНО

Рентабилитет пчеларства у Швајцарској

Пчеларска пропаганда о Св. Сави

Чишћење мрља од воска и лема

Чиста добит 1932 год. од једне кошнице у Швајцарској износи 12'41 швајц. франка, а то је 9'2% камате на уложени капитал. Године 1922 —1931. била је просечна камата IG’2%. Продајна цена 1 кгр. у год. 1931 пала је на 3’32 фр швајц. док је 1922—31 била 4'22 фр. швајц. У току године на 1 кошници радило се 5 х / 2 час., према том за рад на пчелињаку за 1 сат наплатило се са 2'45 фр.

Наш брат Словенац г. Фрања Теропшић идеални и вредни пчелар у Врњцима, спремио је и научио једну малу петогодишњу девојчицу која је на Св. Савској прослави у Врњачкој основној школи декламовала: „Мали пчелар-Миле“*) и то је тако савршено и мило испало да је сваком терало сузу радосницу на оку! Та мала „Кека“ при декламовању држала је у једној руци пун боксес са медом а у другој теглицу са % кгр. те при завршетку декламације ова мала пчелица однела је ћолосалан аплауз! Требало би свуда и у свима школама да се ради на тај начин па би била ово велика реклама за пчеларе па и корист здрављу“.

Пре свега треба слој воска са ножем одстранити. За тим се узме крпа од фланела и умочи се у терпентин или бензин и добро се трља упрљано место. После тога на умрљано место стави се упијач (лешпапир) и одгоре метнеп се топла пегла, која стоји дотле, док папир не упије восак. Од лема (прополиса) мрље могу се помоћу алкохола одстранити. (Bieuen-Vater 1933 65). Ланстратоб оквир има ову спољашњу меру: 4477 см. је широк, а 23'18 см. је висок. Првобитна Ланстратова кошница имала је десет оквира. *) Штампана у „Српсћом Пчелару" 1932. бр. 8.

71