Srpski pčelar

15) У прошлој 1931. год. одржана је пољопривредна изложба нашег поморавља за срезове: Алексиначки, Моравски, Ражањски и Соко-бањски где је од излагача заступљено и пчеларство као подстрек неупућеном народу да га што боље пригрли као стадо сиротињско, те је оцењивачки одбор већини досудио I-ве награде. 16) Треба предложити и издејствовати, да свака пољопривредна установа при државним и бановинским надлештвима прима наше стручне пчеларске листове.*) *) Heke пољоприбредне nikone ћратиле су лист јер ие могу претплату поелати. Наш лист издржава се од претплате а нема Hnkakbe субвенције с тога не може се бадаба слати пољоприбредним школама. Уредник.

ВЕСТИ.

Царина на мед.

Нова врста трулежа пчелињег легла.

Сеоба кошница жељезницом.

Немачка подигла је царину на мед са 65 марака на 80 марака на 100 кг. Пољска је царину на мед удвостручила, сад износи 120 злати на 100 кг.

У јужним државама Северне Америке нашли су нову врсту трулежа пчелињега легла, то је нека мешавина пчелиње куге и трулежа легла. Болест је јако заразна, с тога треба пазити да се не пренесе саћем. Болесну кошницу нападају туђице и преносе заразу у своју кошницу. (Slov. čebelar)

Генерална дирекција државних жељезница издала је наређење 16. јуна о. г. бр, 442254. да се у будуће кошнице са пчелама, које се преносе на пашу и са паше, могу преносити не само теретним возовима већ и путничким, а по могућству ноћу.

143