Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

ер 1.

достојанстно жртвовати. — У Сарајеву 1 1. новембра 1890. Дабро босански митрополит: Ћ. НиколајевиЛ, с. р." (Ко лико речи и слова има у библији ) Један ревносни читалад слова божја потрудио се да израчуна колико има стихова, речи и слова у библији, и постигао је овај резултат: У библији има 81.173 егиха, 773 692 речи и 3,566.480 слова (т. ј. писмена) Реч „Јехова" (Бог) долази у библији 6.855 пута, реч „и" 46.277, а реч „Господ" 1855 иута. (За мандатара горљо карловачке епархије) именовао је св. иатријарх протосинђела г. ТЈлатона Телечког, који је 29. декембра 1890 отишао у Плашки, да тамо прими управу над поменутом дијецезом (Дар спрског крал.а Александра манастиру Раванипи.) Јављају нам из Фрушко-горског манастира Раванице, да је тамо дошао 12. декембра о. г. архимандрит и проФесор богосовије Фирмилијан. те је донео у сномен 5о0-годишњице вндовданске манастиру Раваници, где почивају свете мошти српског цара Лазара, леа дар од сриског краља Алексамдра, а то је богато украшен злашан крсш, који нредсгавља вредност од 250 дуката т. ј. око 1500 Фор. Нека је хвала и слава младом и узвишеном владаоцу српском, што је тако богато обдарио ову нашу српску задужбину! (Избор протиног капелана у Н Саду ) 3. ја нуара о. г. бирала је српска црквена онштина новосадска нротопресвитерског капелана. Избору су иринуштена три кандидата: Мих Мишић. свештеник, и свршенм богослови: Нетар Костић и Ст. Кодић Мишићје добио 68 гласова, а 1\остић 53 гласа. 11ошго ни један кандидат није добио две таећине гласова, то ће консисторија о овом избору решити, (Духовви часопис „Хришћански Весник') који у Београду већ 12 година излази, опет је у опасности са својим опстанком. Уредник истога листа, г. прота Алекса Ћлић у XI. и ХГ1. свесци од год 1^9) изјављује, ,ла ће због не мара нретплатника и многе дужне претплате од нове године бити најносле нринуђен да издаје лист на свој рачун на иола табака месеч-

но. Међу тим, „ако дужници измире што имају давати, иаставиће издавање и уређивање листа по досадањем. У противном случају мораће од новегодинеприхватити сеоног нравца ииачина, који буде могућан да се лист одржи." (М&настири и калуђери у Руеији.) По извештају главног прокуратора руског св. сино да, има у Русији до 673 манастира, међу којима је 469 за мушке, а у том броју 60 архијерејских домова, 4 лавре, 230 државних и 175 самоуправних манастира. Међу државиим мушким манастирима је 7 ставропигијалних (сгав роиигија је манастир, који је нод непосредном управом св. синода), 45 прве класе, 62 друге и 115 треће класе. Женских манастира има 202. — Монашких лица има 6.950 мушкараца и 6.289 женских; послушника 4.711, а послушница 16.805. Укупни број свију, који ирипадају монашком чину и који се спремају за исти, износи 1 .661 мушких, 22.974 женских, свега 31.635. („Ка^оНск/ ) Др. Анте Бауер, који је више година уређивао црквени лист „К .1о11ск1 Јлбк", одстунио је од уредништва, а за новог уредника именован је др Јосип ВоловиИ. Поменути лист излази у Загребу већ 41 годину.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. (Молимо поштоване писце, уредништва српских листова и издаваче књига, да нам своја издања на ириказ достављају. Молимо тако исто славна уредништва, да нам своје лнстове у замену шаљу.) ПароуУалникж, снр кчх Трскникк на кслК!510 пароу'|Дск^10 потрсв8 од Архимандриша фирмилијана. ]\1оже се добити код издавача Витомира Марковића и Навловића трг. или у књижари Валожића у 1»еограду. Ова књига има 34 табака. новезана је у кожи и но Формату веома је згодна за употребу у нарохији. У њој ће сиеш геник наћи „чин за сваку нотребу. — Цена је 12 динара или 6 Фор. а. вр. — Такву гњигу издао је нре неколико година и честити иарож иришки, г. Васа НиколајевиЛ, а под насловом: .,Чинк1 и?СКАЦЈЖУ-л" ц т. д.