Srpski sion

Б р . 7.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 111.

прима се. — Распорез од 1 ОО°/ 0 ио порез. Фор. за зидаље цркве у Скраду одобрава се. — Налик расаорез и у Швици одобрава се не по ралу него ио норез. ®ор. — СоФија Шулеитић даје 1 рал земље цркви Д. Грачачкој као задушну закладу за свога тетка Рађеновића. Има се искати препис катастралног посједовног листа, да се види нгга тај комад доноси. — Котарска област у Слуњу јавља, да је цркв. општинска каса у Вељуну, иза смрти пок. пароха М Мајсторовића остала ускраћена са 339 ®ор. Има се позвати цркв. одбор, да се покуша у лијепу изравнати с насљедницима покојниковпјем, иначе да цреда ствар суду. — Епарх. Шк. одбор јавља, да је цркв општина Јасеновачка употребила 1000 Фор. гаколских новаца за поправак цркве. Има се нозвати цркв. одбор, да сгвар разјасни. — Рачуни Ман. Гомирја за 1887. и 1888. даће се на ревизију члану Петру Пешуту, надпоручнику. — За српски учит. конвикт у Н. Саду позваће се општине, да на дан зборова црквених ове г^-дине пронесу други тас. — Због не уредности рачуна у Требиљи, наложиће се предсједнику Требињском, да к проти будачком М. Опачићу донесе све рачунске књиге на преглед, а овај да извештај поднесе. — Исто такоу Уштицу — послати пароха Дубичког и члана адм. одбора Мих. Опачића да развиди и извијестн. За градњу од муње сагореле цркве у Јураковцу има се 2000 Фор. распорезати на парохијане по порезној Форинти. — За поправак иарох стана у Боројевићима раснорезаће се нужна свота ио порезној Форинти. — На захтјев пркв. општине на Вељуну крејираће се тамо системизована капеланија, пошто је број душа нарастао на 3038. — Било је свега у овој сједницн 95 предмета, међу тима скоро половина рачуна цркв. општинских, јер од лане престадоше пол. власти те рачуне контролисати и о њима бригу водити, него та дужност спаде сада са свим на адм. одбор. Усљед тога примјећује се већ сад, да еиарх управа са јединим биљежником неће кадра бити том великом послу одолијевати, него би била пријека потреба, да се код епарх. управе усшанови једно мјесшо за чиновника , који би само с тијем нашијем цркв. општинскијем рачунима довољно посла имао. — Н. (Православна српска виша девојачка шкода у Сарајеву.) Читамо у 1. броју ,, Школског Ласша о тој школи ово: „Одлична и родољубива иравославна сриска црквена оагишина у Сарајеву,

опазивши с тужним срцем, да се кћери тамошњих Србаља васнитају у римским клостерима (манастирима) и у туђинским заводима, у којима се туђинским духом напајају а од своје вере отуђују, ушановила је и отворила јесенас ирви разред сриске вигие девојачке школе са наставним планом новосадске срп. више девојачке гаколе, који је прилагођен тамогањим местним околностима. — За нрву учитељицу ове гаколе изабрана је гђица Милева ЛавковиЛева, испитана срп. нар. учитељица, родом из Суботице, која је учитељску гаколу уз примерно владање с одличним усиехом у Сомбору свршила и испит за учи гељицу с одликом положила, За сада је постављена само једна учитељица на овој гаколи, али су јој још у помоћ придодани учитељи и учитељице срн. нар. школе сарајевске, који поједине предмете и у овој вишој девојачкој школи предају. Ако Бог да, на јесен ће се отворити други разред ове школе, и тако ће се даље поступатц, да се иотпуна виша девојачка школа установн. Нека је срећан почетак и наставак овоме важном подузећу за више васнитање Српкиња у Босни у духу свете православне вере и миле нам народности српске."

Ч Н Т У Л> Д *) (| ђорђе Татаровић) свешшенику Сенш-Пешру у торонталској жупанији, преминуо је 12. јануара о. г. после дужег :)оловања у 71-ој години старости своје. Покојник се родио у Црној Бари, где му је отац био учитељ. Гимназију је учио у Суботици, ФилосоФију у Кечкемегу, а богословију у Карловцима. После свршене богословије изучио је 1847 и 48 учнтељску школу у Сомбору, па је био годину дана учитељ у В. Бечкереку, а за тим је постао свепггеник у Оросламшу, где је провео 38 година дана служећи верно св. олтару и народу. Његова је заслуга, што је црква оросламошка сгекла 70 ланаца земље и вигае здања. У ошнтини Светом Петру служио је последње три године. Бпо је ревностан свештеник, и од свакога љубљсн и поштован. Лака му земља и покој му души !

НОБЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. (Молнмо поштоване писпе, уредништва српских листова и издаваче књига, да нам своја издања на ириказ достављају. Мо *) Да бисмо могли у овој рубрици достојно испратити на овај свет сваког преминулог свештеника, молимо лепо пријатеље овога листа, да нам саопште смртне случајеве, који се догоде, и да напишу по коју реч из живота дотичног покојника. Уредн.