Srpski sion

С ТР . 352.

„СРПСКИ сион.«

Б р . 22.

672; 690. ех 1891. Е7 К. 215. СТЕЧДЈ. 88 ; На парохију Вељун Ј. разреда у будачком иротопресвитерату, овим се стечај расиисује. Иитеркалар траје до конда јануара 1892. но нов. календару; а рок пријавама до 1. (13.) јулија 1891. Из сједнице Епархијске консисторије, држане у Плашком 16. (28 ) маја 1891. Епархијска консисторија Горво-Карловачка.

С Т Е Ч А Ј. Пошто је учитељско место на срп. вероисповедној школи у Срп. Неузини само привремено попуњено, овим се усљед закључка местне цркв. скупштине од 31. марга т. г. сгечај расписује. Плата је 400 Фор. а вр. у готовом новцу, 4 ланца ораће земље, на коју учитељ сам порез плаћа, 20 Фор. а. вр. у име школске послуге, 5 Фор. а. вр. у име паушала, слободан стан са баштом у износу од 200 □ хвата ; два хвата тврдих дрва и зимски огрев. Од погреба где буде позван добија за велики 1 Фор., за малп 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим нредавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у појању — као и при одборским седницама место перовође беспиатно заступати. Првенство имају они, који су г вични цркв. појању. Исто тако и на учитељичнно место овим се стечај отвара Годишња је нлата у готовом новцу 3(Ј0 Фор. а. вр., 20 ®ор. у име школске иослу, е, 5 Фор у име паушала, два хвата, тврдих дрва, зимски огрев, слободан стан са баштом у износу од 200Ц хвати, Учитељици спадаће у дужност, све предмете пронисане школском уредбом иредавати и децу у женским рјчним радов^ма обучавати. Молитељи и молитељке нека своје молбенице са сведоџбама о свршењ.м наукама, положеном испиту из мађарског језика и добром владању најдаље до 29. Јуна о. г. овој црквеној оиштини пошаљу. У Сра. Неузини 20. маја 1891. године. Витомир МаксЕмчев Коста Попов срп. нар. учитељ и перовођа. подпредеедник. „Српеки Сион" излав! сваке недел> г н", великом табаку. Цена му је: За Аустро Угареку, Богктг и Херцеговину на годину 4 Фор., на по г^дине 9, фоп.. л на чертвт године 1 Фор За сшранг земље на годш№ ћ љов- Из Србије нрима претплату књижара В. Вадожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

0 Б Ј А В А. Српско • црквена оиштина кодошка жели цркву оправљати и позива стручњаке, који желе исту радњу нредузети, нека се најдаље до 10. (22.) Јуна 18У1. год на лицу места преставе. Радња је огромна. У Модошу 19. (31.) Маја 1891. год. Црквена општина: Драгомир Га^ански, Лука Гиги^, иеровођа. председник.

Бр. 476. ех 1891. Е. К.171. Е Д И К Т. 2 8 30 Овим се позива Милка Красуља, суируга Стевана Красуље из глинских пољина, онштине Гора, котара Иетриња, жупаније загребачке, која је свој завичај и свога законитога супруга оставила и у свијет отишла, да се у року од 3 мјесеца дана или писмено или лично овој конзисторији пријави; пошто ће се иначе у бракоразводној парници, коју је против ње супруг њен Стеван подигао, и без ње, а против ње дал>е ио закону ноступати. Из седнице Епархијске Конзисторије, држане у Плашком 3 (Ј. априла (12. маја) 1891. Едархијска Конзисторија Горњо-Карловачка.

блатнокупатило 22 У 4—6 М Е Л Е Н Ц И торонталској жунанији, жељезничка станица ; отвара се 1 (13). маја и траје до 3. (15.) септембра. Ово се купатило препоручује св :ма онима, који пате од шкроФула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болссти и т. д. За б-ље извешће ваља се обратити на Управни одбор купатила Русанде у Меленци. Претплата и огласи шал,у се накладној шшамиарији А. Пајеви%а у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиКу у Нови Сад. За оглаее и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

издање и штампа а. пајевића у новоме саду