Srpski sion

С ТР. 41 4.

Вр. 2б.

наоружан леиом вером православном а искусив на извору духовнога живота ове богохраниме дијецезе све нотребе цркве и народа свог , богаг нри то« знањем и умењем могао је и развити онакову делатност, која му је спремила у претпостављених иризнање а код народа љубави и поштовања. Под еиискоиом Пантелеимоном Живковићем аостао је године 1846. консисторијалним чланом, у коме је својству све до смрти своје остао. Покојни патријарх српски Самуило Маширеви11 као епискои гемишварски одликовао га је титулом нпмесника аротоаоаијата ВеликоКикиндскога; а од садањега свето.' патријарха Георгија би нре неколико година произведен за иротојереја. Одликовавши овим свети Патријарх нароха ове оиштине и саслужитеља нашег, одликовао је и нас и оиштину ову, јер се поносисмо, да такова пароха и саслужитеља имамо, који у толикој мери ужива благоволење поглавице вам црквене, свегог пагријарха Георгија. Да је код своје сабраће свештеника л>убави стекао сведочи онај број — 3 проте 1 1 свеште ника и 1 ђакон — шго се стекао на погреб му да старијега брата свога опоји и тело му гробу хладноме спроведе; а и народа одавде као и из околних места беше се у довољном броју искупило, да последњу пошту ода своме толикогодишњем пароху. На ногребу је изговорио саслужитељ покојников Стеван А. МирковиЛ онроштајну реч, нацртав у њој живот, рад и заслуге иокојникове ; а у име народа онростио се са пјкојником у надгробној речи син Кумански г. Др. Милош Т>ор/јевиН, адвокат из В. Бечкерека. Нека је вечан сиомен старини иротсјереју Матеју Предраговићу! У Кумани, јуна 1891. Ст. А М свештеник. ОГЛАСИ.

52 Оглас. 1_ На основу закључка војачке српско-право славне црквене оиштине, а усљед одобрења сл. административног одбора, раснисује се на мањак дражба, која ће се 30. јуна (12. јула) о г. у недељу у 2 сахата после подне у школи ради оиравке цркве обдржавати. Посао зидарски и лимарски процењен је на 800 Фор. Дражбени увјети могу се видити увек код потиисанога председништва. Двмитрије Станисављеви!, парох и цркв. председник.

5 ЛИЦКТАЦИОНА ОВЈАВА. 12 Од стране нодписанога Патроната овим се објављује, да ће се ради набаве целокупног па мешшаја за новосазидану сраску велику гимназију у Орем. Кпрловцима дана 11. (23.) јула о. г. у овдашњој Патријаршеској резиденцији устмена тшиепДо лицитација одржати. Набавиши се има следеИе: 200 ком. Кунцеових скамија са три седишта, 12 „ Кунцеових скамија са два седишта, 4 „ нисаћих столова разне величине, 4 „ ормана за књиге, 2 „ ормана за архиву, 316 „ Тонетових столица, 5 „ Тонетових канабета, Стелажа за књиге у целокуиној дужинн од 48 мет., 4 ком. разних столова, 1 дугачки стол за читање, 1 стол за кемију, 14 катедри, 14 столова за предавање, 25 чивилука (К1е1с1ег81бске), 14 покретних школских табли (Га^еМ Коуаса), 18 малих сголова за ирање, 1 снрема за мане (Шмелхагеров Ра1еп(;), 28 иљуваоница, „10 столова за цртање са два седишта, 20 покретних столица за цртање, I табла за зид. Више спрема за вешање хаљина, подножја за скамије, Нлмештај собе за гимнастику. За све то ирелиминирана је свота од 9885 Фор. 48 нов. Набавити се имајући нредмети морају се што се тиче материјала, димензије и Фазона тачно нрема одређењима прорачуна и према овде налазећим се цртежима до <20. Септембра о. г. израдити и на место у Карловце сгавити. Предрачун као и цртежи стоје у патронатској нисарни на увид. Они који желе лицитирати, имаЈу прелицитације у име кауције 100О ф. у готовом положити У Карловцима 25. јуна (7. јула) 1891. Патроват српске гелике гимназлје карловачке. ОБЈАВА. 71 Сриско крстурска црквена општина намерава своју цркву с иоља оправити и кров јој изменути; рад и материјал ван дрва по прорачу- , ну уцењен је на 975 ф . 94 н. а сама дрва на 544 Фор. и 80 н. Ко ову радњу предузети жели, нека се местном прквеном одбору пријави, где ће даља условља дознати моћи, а 30. јуна (12. јула) о. г издаће се овај рад и материјал дражбом на мањак. У Српском Крстуру 17. јуна 1891. год. Лредседнвштво црквене општине.