Srpski sion

С ТР. 640.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р. 39.

Е. 1055. I. 149.

132

2-3

Е 4 И К Т. На молбу Катарине Константиновић рођ. Стојадиновић из Павчева, да се од супруга свог Андрије Константиновића негда кројача у Панчеву, који је њу пре десет година оставио и у свет отумарио, коначно разведе, позива се речени Андрија, да се ила у року од шест месецн овоме духовноме суду лично пријавити, или да место свог пребивања означи, јер ће се у нротивном случају новедена бракоразводна парница и без њега гш ностојећем пропису закона окончана бити. ]]з седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 26. Августа (V. Септемб.) 1891. држане.

С Т Е Ч А Ј. На упражњено учитељско место у Ловри овим се расписује сгечај. Плата је учитељска: 340 ф , слободан стан од две собе са баштом, 12 ф . за пероводсгво, 15 ланаца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа (годишња је аренда 180 — 2о0 ф ); за тлм од укоиа, нарастоса и венчања ио 50 нов и у нме огрева 5оО пиртли. Приметити је, да ће изабрани учитељ дужан бити дати садањем привременом учитељу један део од дрва и од аренде, и то припадајући део од 1, септ па све до оног дана, када ново-изабрани учитељ своје место заузме. Дужности учитеља су осим свакидашње школе, држање поФторне школе и појање у цркви. Молитељи нека своје молбенице до 6. (18.) окт. на подписаног поднесу. Из седнице српске православне црквеношколске општине у Ловри (ћбге, и. р. Васгкеуе) 12. (24.) сент. 1891. г. Јоан Бечеич цредседник.

Ен. 473.

к 384. ех 1891.

130

3—3

С Т Е Ч А Ј На упражњено парохијско место II, класе у Сра. Св. Пешру. Компетенти имају своје снабдевене молбенице до 18. (30.) октобра о. г. потписаној управи поднети. Из конзист. седнице држане у Темишвару 24. јула (5. авг.) 1891. Нонзисторија епархије темишварсне.

ЕДИКТ. Усљед молбе Је®рема Несторовића из Карловаца, да би од супруге своје Драгиње, која је пре 14 година незнано куда у свет отишла, коначно разведен био, настојећим позива се речена Драгиња, да у року од 6 месеци од првог увршћења едикта овог у новине, Конзисторији овој или сама лично предстане или место пребивања свога пријави, пошто ће иначе против ње поведена бракоразводна парницд и без ње окончана бити. Из седнаце Архид. Конзисторије у Карловци 27. августа (8. септ.) 1891. држане. Архидијацезална Конзисторија. СТЕЧАЈ. На упражњено учитељско место у Пивница расписује се стечај. Плата је учитељу у новцу 100 Фор., два ®р таља ораће земл>е са припадајућим јарошом од 4 1 / 2 јутра (1200 □). Учитељ је дужан норезу, еквпваленат, и све трошкове на земљу упла]швати Осим тога слободан стан од две собе с кујном, комором и шталом; једну башту у стану и једпо гувно изван села. За перовођство 15 Фор., од ногреба где буде позван оО нов.; огрева ни дрва нема. Учитељу у д} ? жносг снада све прописане предмете ирсда вати, једну певницу с пјенијем заступати, о парастосима бесплатно иојати и деДУ У 110 Ј ањ У обучавати. Молитељи који би ово место желели, имају своје молбенице до 1. Новембра по нашем на подписаног послати. Из седнице цркв. школ. одбора, држане 15. сецтембра 1891. Никола Милошев, Урош Керавица, учитељ и перовођа. иредседник. Ен. 392. 430. 499.

к 357 ех 1891.

3—3

СТЕЧАЈ. Расписује се стечај на смрћу пок. јереја Душана Арновљевића упражњену парохију у Мокрину. Компетентп имају сво.је ваљано инструиране молбе до 18. (ЗС.) октобра о. г. потписаној управи поднети. Из конзист. седнице, држане у Темишвару 24. јула (5. авг.) 1891. Ионзисторија епархије темишварсне.

„Српски Сион" излав! сваке недељз н" великом табаку. (=) Претплата и огдаси шаљу се накладној тшамаарији Цена му је: За Ауетро-Угарску, Боену а Херцеговину на М А. ПајевиАа у дунавској улици, а руктшсп уреднику Сави годину 4 Фор., на по годиде 2 Фор., а на четврт године & Петрови&у у Пови Сад. 1 Фор. За сшраис земље на годину 5 фоо . Из Србије прима <=> За огласе и оћјаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претплату књижара В. Валожића у Београду. Ж ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Поједини бројеви стају 10 новчића. (?) Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.