Srpski sion

бр. 39.

„СРПСКИ СИОН."

С тр. 639.

ких разлога и тек 1837. год. могао сенаставити ; а кад му је уредник Тодор ПавловиН, иокренуо пСра. Народне Новине ", онда је „С. Н. Л истђ" додаван овима као прилог. За тим је после излазио у Пешти „ Скоротаеча ", па Арнотов „Магазинг"; носле тога „ подунавка " у Земуну, а за њом у Новом Саду „Седмица па „ Даница " итд. Све су то били књижевни листови. А 1835 год. покренуо је Људевит Гај у Загребу „Даницу Илирску " (латиницом), а идуће године „ Народне Новине ", које и данас излазе, као службени лист хрватске владе. Не толико под рубрику журналистике, ко лико под периодска издања имају се рачунати „Мјесечна и тромјесечна сочинешн", која је 1815 год. почео у Будиму да издаје за српску младеж Јован БериЛ\ али је дошло до треће свеске и тнме је био и крај овом првом српском часопису за младеж. Године 1^25. почели су излазиги „ЈГћтописи сербск и", који часопис и данас излази као „ Летоиис Машице Сраске". К овим нодатцима треба споменути још „Грлицу ", која на Цегињу излази као годишњи забавник под уредаиштвом Димншрија МилаковиЛа од год. 1835 до 1839, па „ Сраско-далмашинскн Мчгазин ", ;:оји је покренуо у Задру др. Тодор Пешрановић године 1836, те је до скора излазио. Вредно би било и требало би да нам које вешго перо напише иоводом ове стогодишњице историју нашег стогодишњег журналистичког рада. Н0В2 КЊИГБ И ЛИСТОВИ. —■ Летопис „Машце Српске". Уређује А. ХаџиЛ. Књига 167. (Свеска III. за годину 1891.) У Новоме Саду, срп. штампарија дра Свет. Милетића, 1891. — 8 на стр. 156. — Садржај је овој књизи : !.)Прилози за историју Црне Горе. Ио „Крисовуљу цетињском" од Марка Драговића; 2.) Цар Јован, хисторијска трагедија у пет чинова, од Мите Поповића; 3.) Усиомене из Италије, од дра Ђорђа Дере (Наставак); 4.) Може ли школа бити без телесне казне? Педагошка расправа Мите Нешковића. (Наставак); 5.) Говор у спОмен и славу Јовану пл. Наки Велико СентМиклушком о св. Сави 1890, од А Хаџића; 6.) Књижевност: Оцена Стевана Милованова на књигу Ср. Ј. Стојковића „Геометрија за више раз реде гимназија и реалака"; 7.) Гласник из српских и словенских књижевности: Књижевност у Пољака, од дра Стевана Павловића. — Цена је овој књизи 70 новчића, а члановима матичиним разашиље се бесплатно.

ИСПРАВАК. У 37. броЈу овога листа, у чланку „Обновљена црква у Митровици", на страни 605. а у иешом реду од озго треба иза речи : два чирака од „злашног бронза " додати ово: иоклонила гђа Ана Јанковић, шрг., за саомен сеога мужа Ђорђа, у вредносши од 800 фор.

ОГЛАСИ.

Бр. Ш. 0. 9. ех. 1891. С Т Е Ч А Ј. На српској вероисиоведној четирразредној женској школи у Ст Керу овим се огвара стечај за учитељицу. Плата је учитељици у готсвом: 400 Фор. три хвата дрва, 1200 квадратни хвати земље у име башге и слободан стан. Изабрана ће бити дужна све школском уредбом прописане предмете у школи предавати и децу у женском ручном раду обучавати. Молитељке, које ово место добити -желе, нека се до 20. октобра о. г. са добро провкђеном молбом обрате на местни школски одбор, а уз то имају доказати, да су оеиосзбљене за предавање мађарског језика у српским основним школама. _ Из седнице местног школског одбора срнске православне црквене општине држане у Ст. Керу 22. септембра 1891. Арк Р. Павлови!, Петар Куни! перовођа. председник. ^ Е дик т. Усљед молбе Димитрија Банца, кројача из Осека, да би од супруге своје Дамјанке сада непознатог боравишта коначно разведен био, настојећим позива се речена Дамјанка, да у року од 6 месеци од првог увршћења едикта овог у новине, Конзисторији овој или сама лично предстане или место свога пребивања нријави, ношто ће иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончана бити. Из седнице Архидијецезалне Конзисторије у Карловци 27. августа (8. сент.) 1ћ91. држане. Архидијацезална Конзисторија. Еи. 516. к. 361. ех 1891. С Т Е Ч А Ј 11 8-3 На упражњено парохијско место VI. класе у Мехали. — Компетенти имају своје довољно инсгруиране молбе до 18. (30.) октобра о. г. потписаној управи поднети. Из конзист. седнице, држане у Темишвару 24. јула (5. авг.) 1891. Нонзисторија епархије темишварске,