Srpski sion

С тр. 626.

„СМ1КИ СИОН."

В р . 39.

Јер са неба родитељски глас је Бога Ода — сведочио за Те, Љубазним Те именова сином, Дух се сиђе у виду голуба, Потврђење тим речима даде. Ти, који си јавио се нама И који си просветио људе, Христе Боже, нек је слава Теби! На Срешење. 0, радуј се, благодатна Дево Богомати, јер из Тебе као Сунце иравде Христос Бог чам сину, Осветљава и у тами људе! Весели се и ти, врли старче, Јер си Оног нримио на руке, Који наше ослобађа душе И који нам ускрснуће даје ! На Благовесши. Данас иам је спасењу почетак И вечна се обављује тајна, Сином Деве син Божији бива, Арханђео ту казује срећу. За то и ми са Гаврилом скупа Богомајци вапијмо: радуј се. Благодатна, јер је с тобом Господ! На Цвеши. Општи васкрс . . . пре страдања свог си 0 њему нам уверења дао, Из гроба си подигао, Христе, Ускрсао из мртвих Лазара, Па п ми Ти ка' дечица с тога Са знацима победе у руци Вапијемо, радосно кличемо, Јер си прави победилац смрти : Слава нек је на висини — Богу —, Благословен да си, који гредеш, Долазиш нам у име Господње!

Сви, који смо са Тобом крштењем, Христе Боже, сахрањени, вечно, Бесамртно жиће нам подари И томе нас достојннма нађе Својим славним ускрснућем, Спасе. (— Кад се дете при крштењу спушта, Погружава у водицу, значи, Да се губи, да умире греху, Да се њега клони и окане ;

Тада Христов спомиње се погреб, А када се из ње дигне, то је Оживљење благодатног жића, Тад се Христов означује васкрс. —) Радосно Ти појући — кличемо: Слава Богу, благословен буди, Који гредеш у име Господње ! На Велики Чешвршак. Када славни ученици поред Умивања пре вечере, Аристе, Разумом се просветљаху, тада Неваљали и злочести Јуда Из грамзења за новцима, благом, Све је већма тонуо у мраку И неправим судијама Тебе: Праведнога судију предаје. О, човече, који за имањем. За богатством непрестано тежиш, Погле, Јуду! он је због новаца Обесио, удавио себе. За то бежи од несите душе, Ка' Јудина што је — ето — била, Кад се дрско усудитп смела: С учигељем тако да уради ! Али Ти си, о Господе Боже, Неизмерно благ и добар свима, Вечна слава нек се Теби поје ! На Велики Пешак. Искупио, избавио јеси Од правичне, законите клетве, Од ироклетства и каштиге људе. Својом часном проливеном крвљу, Кад сп био разапет на крсту, Кад су копљем проболи Ти ребра, Бесмртност си подарио нама, Спаситељу, нека Ти је слава ! На Велику Субошу. Добри Ј осиф пречисто Ти тело Скинуо је са дрвета, крста, Чистим га је обавио илатном И мирисом помаза, у нови Гроб га метну и пбложи тада.

Мироносним женама при гробу Предстао је анђео, велећи: За мртве је мирисаво уље, Али Христос иструнути не ће !