Srpski sion

Б р . 49.

„СРПСКИ СИОН."

С. тр . 799.

вечерњи, Јутрењи и литургији у обичне недјеље преко године са редовним светим; то исто — са два редовна света ; кад свети, који има бденије иди полијелеј или стихире на 6, падне у суботу или недјељу ; кад нред — или поиразнство Христовнх или богородичних празника падче у недјељу; кад оданије ових празника падне у нед,јел>у ; кад сами ови празници падну у недјељу. Седмично богослужење. Празнично бсгослужење. Сва правила о Божићу, Сретенију Благовијестима. Служба иређеосвећена. Кад се и ко ; а катавасија поје ? Кад се и које входноје поје ? Правило св. Оцима октобарским и јулскпм Правило како се нађе редовни васкрсни глас и пасхалија.Као што се види, књига је по садржају обилата; нри том ће се на лијепој артији гатам пати и изнијеће иет гатамианих табака, а стајаће 45 новч, те ју и најсиромаганиЈи пјевчика набавити може. Штамна се у штампарији А. Пајевића у Н. Саду, а кад књига готова буде — што ће држим о Божићу бити, — онда ће се опет објавити : гдје ће се и како добити моћи. Ово само у напријед јављам свима љубитељима црквенога правила и реда да знаду, па да ову књигу нрву ове врсте у богословској литератури код нае Срба с ове стране Саве — у своЈ - е вријеме својеки прихвате. У Загребу дне 2о. новембра 1891. Јован ПетровиБ, кр катихета и проФесор. ОГЈ1АСИ.

Бр. 1414. и 1441. ех 1891 Е. К. 47-2. СТЕЧАЈ. На ново устројено мјесто самосталнога српско-православнога катихете за нижу и вигау иучку дјечачку, па гаегртску школу; онда за нпжу дјевојачку гаколу и њезину опетовницу, у Глини, овијем се распнсује стечај. Темељна плаћа је за то мјесто 400 ®ор. на годину и у име станарине годишње 100 Фор. с правом на суставне петогодишње доплатке; осим тога у име више пучке и шегртске школе сгал на, у мировину неурачуњива, награда од 200 Фор. на годину. Компетенти имају своје инструиране молбе нице овој Власти ноднијети најдаље до поељедњег децембра ове годпне. Из сједнице Епархијске К нсисторије, држане у Плашком 7. (19.) новембра 1891. Епархијска Консисторија Горво-Карловачка.

БДИКТ. Усљед молбе Радована Томића из Нових Бановаца, да би од супруге своје Анке, која је незнано куда у свет отишла, коначно разведен био, овим се позива речена Анка, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, подиисаној Конзисторнји или сама лично предстане, или месго пребивања свога обзнани, пошт'1 ћеиначе нротив ње поведена бракоразводна нарница и без ње окончана бити. Из седнице Конзисторије у Карловци 22. окт. (3 нов ) 1891. држане. Архидијецезална Конзисторија.

ЕДИКТ. Усљед молбе Светолика Сујића из Гргуреваца, да би од супруге своје Анђелије, која Ј - е незнано куда у свет отишла, коначно разведен био, овим се позива речена Анђелија, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, подписаној Конзисгорији или сама лично предстане, или место пребивања свога обзнани, пошго ће иначе иротив ње иоведена бракоразводна парница и без ње окончана бити. Из седнице Конзисторије у Карловци 22. октобра (3. новембра) 1891. држане. Архидијецезална Кснзесторија.

ЕДИКТ. Усљед молбе Живана Гајића из Голубинаца, да би од супруге своје Марије, која је незнано куда у свет отишла, коначно разведен био, овим се позива речена Марија, д; у року од 6 месеци, рачунајући од ирвог увргаћења едикта овог у новине, иодписаној К^нзисторији или сама лично предстане, или место пребивања свога об знани, попгго ће иначе против ње поведена бракоразводна парннца и без ње окончана бити. Из седнице Конзисторијалне у Карловци 22. окт. (3. нов.) 1891. државе Архидијецезал а Конзисторија.

Е. 1309. — 1. 245. СТЕЧДЈ Ради нопуњења упразњеног аротоарехвитер■ ског места у Ланчеву, са којим је и парохија панчевачка скопчана. Конкуренти имају своје ваљано инструјиранепрозбе најдуже до 18. (30 ) Децембра 189). овој епарх. Конзисторији путем својих власти послати. Из седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 28. Окгобра (9. Новембра) х 891. држане. Епарх. Конзасторија Вршачка.