Srpski sion

БР. 10.

,СРПСКИ СИОН."

С ТР . 159.

седнице одреде чланови, који ће 15 дана након седнице заиисник аутентиковати. — Изискаће се од Школ. Савета Формулар за гаколске з>асије 7 па 1\е се за све школе, које су под управом овога одбора, сачинити нове Фасије.

0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА.*) — Г. Ј. Ж. проФесору у Е. — Ваш чланак „ТГчела, мед и восак у библији" саонштићемо у листу, чим довршимо започете чланке. Лепа Вам хвала на честом пријатељском сећаљу. Ви нам више чииите — него многи и многи свештеннци, којих би се ствар више тицала, а и могли би да нораде — на неће. — Г. С. Ст. свештенику у А. — Сад није сувремено да Вашу проповед штампамо. Нек нам Бог да здравља — добро ће бити и до године. Усрдан иоздрав Вама — и тамо нашима! — Г. М, Ј. у Ж. — Жао нам је што Ваш „Одговор" иије могао до сад на ред да дође али свакако ћемо га што скорије донсти у листу. А Ви не чекајтс то — већ ако сте иоле душевно расиоложени, пишите, те шаљите и што друго. Од Вас само добро очекујемо. Поздрав! — Г. Св. Т. у Е. — Ваша проновед је лепа и поучна за прост народ, али није са иотребном пажљом пзрађена. Кад бисмо је хтели у лист нустити, морали бисмо је сасвим ирерадити. Леним мислима треба и леп облик и укусна одећа! *) Наши уреднички и други званични послоки тако нас преггдавише, да не доспевамо пошт. г. г. сарадницима посебна писма писати. За то отворисмо ову рубрику — за кратке поруке и одговоре. По потреби ова ће рубрикн ст,"лна остати — али то јопт не значи, да г. г. сарадницима н ћемо и У ^УДуће опширнија приватна писма писати. Уредништво,

ч® Ш ? ^ Ш & — (| Јован Суботић) нарох у Карловчићу, у архидијецези, сахраљен је 10. Фебруара о. г. уз велико учегаће местног и околног народа. Као парох слуажоје покојник 40 година у Карловчићу. Био је ревностан свештеник, и уз то добар економ, нарочито у пчеларској струци, због чега је на маленој парохији својој дошао до лепа иметка. Син покојников Љубомир такођер је свегатеник. Опело је извргаио ирота земунски г. ЈеФта Вукадиновић са 12 свегатеника, и опростио се са покојником у надгробној беседи. Вечан му сномен! — (| Петар Булић) иарох у Борову, у архидијецезн, преставио се 17. Фебруара о. г. после дужег боловања у својој 56-ој години. Покојник био је ревностан свегатеник. Овојнм заузимањем оправио је цркву боровску, као што су мало где цркве оправљене. Набавио је и много лених црквених утвари за своју цркву. Оставио је за собом удовицу и четворо неудомљене деце. Нека му је вечна усномена!

— Г. С. П. Ј. у С. — Хвала ти, брате, на лепом прилогу. „Срп. Оион" радо ће доносити такове ствари — иа ће скорим донети у стуицима својим и твој рад, око кога си се са похвалном ревногаћу и са лепим усиехом промучио. Не ћега се ваљда срдити, ако у првој половини чланка гато додамо, а из друге половине ненгто изоставимо? Поздрав — теби и твојима! — Најревноснијем нашем сараднику и најбољем пријатељу у Б. — Као гато видите — све Вагае иролази као алва. Ви Вагаом обилном и вал>аном сарадњом хоћете да застидите не само оне у К., од којнх јога ни гласка, већ хоћете да надмашите и само уредништво. Евала Вам, што својим врсним радовима подижете углед овоме листу. Ви сте најбоље схватили, да се иодизањем угледа „Срп. Сиона" — управо подиже утлсд ерп. прав. свештенста! — Очекујемо оно гато обећасте. Здраво!

0 Г Л А С И. С Т Е Ч А Ј 14 > 1 - 3 На упражњено место снстемизованог помоћиика у Војки са платом V. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем -своје надлежне консисторије, ииаче путем надлежног им протопресвитера до конца марта о. г. овамо поднетп. Из седнпце консисторијалне у г Карловци 17. (29.) јануара 1892. држане. Архидијецезална консисторија.

ЕДИКТ.

11, 3-

I. 39. ех 892. У сљед бракоразводне тужбе Радислава Стојановића прв. учитеља у Денти, нозива се н,егова супруга Јелисавета рођ. Тошковић из Белобрешке, која га је пре 10 година злобно оставила и у свет одтумарила, да се у року од шест месеци овоме духовноме суду пријави ц место свог пребивања означи, јер у противном елучају поступиће се и без њеног суделовања ио прописима закона. Из седнице еиарх. Конзисторије у Вршцу 27. јануара (8. Фебруара) 1892. држане.

Е. 79.

ЕДИКТ.

10, 3-3 I. 35. ех 1892. " Ђока Гава из Јасенове, подигао је код овог духовног суда нротив евоје . суируге Катарине ро1>. Станисављевнћ из Јасенове, која га је нре 2о година оставила и у свет одтумарила, бракоразводну тужбу. Речена Катарнна овим се позива, да се има у року од три месеца овоме суду иријавити и место свог пребивања означити, јер ће се у иротивном елучају и без н.е ио пронисима закона ностуиити. Из седнице еиарх. Конзисторије у Вршцу 27. јануара (8. Фебруара) 1892. држане.