Srpski sion

Стр. 160.

„СРПСКМ СИОН."

ВР. 10.

С Т Е ЧА Ј. 16 ' 12 Смрћу т 1едоммља Бошњаковића постало је у овој ошнтини једно учитељеко место упражљено, које се до 31. августа т. г. иоиунити жели. На исто могу компетовати оспособљени и учитељи и учитељице. Плата је изабраноме месечно 28 ®ор. 33 н. и слободан стан. Рок стечају је 14 дана од првог увршћеља. Молбенице се управљају црквеној оиштини. Из седнпце школског одбора у Турији 25. иебруара 1892. г. држане Школски одбор.

л: СТЕЧАЈ. 12 - 3 - 3 На оенову највише одлуке од 4. јуна 1869. овијем се раеписује стјечај на мјесто п р о ф есора за опћи увод у богословље, догматичко богословље, мор ално б огословље, и катихетику у православном богословском заводу у Задру. (Ј овијем мјестом скопчана је годишња плата од 1000 Фор. и 250 ®ор. у име додатка службовања, и поелије свако пет година службе 200 Фор. повшннце, а послије тридесет година службе мировина у износу достигнуте илате. Који желе добити ово мјссто, имају да докажу, да су, поелије положеног испита зрелости у једној великој гимиазији, еврпшли богословеке науке у једном потпуно уређеном православном богословеком заводу, да су аустријски поданици и да су ненрекорног моралног и политичког владања. Молитељп имају се подврћи писменом стјечајном испиту и усменом пробном предавању. Од полагања стјечајног испита оелобађају се само они, који су своје научне способности засвједочили као учитељи или списатељи по богословским иаукама. Молбенице, поткрјепљене нужним исправама, имају дотични, путем претпостављеннх им власти, ноднијети правоелавном Епископу далматинском у Задру до 29. марта о. г. У Задру, 15. Фебруара 1892. Управа православног богословеког завода.

Р®** ЗА Г. Г. СВЕШТЕНИКЕ препоручујем врло финих и добрих III Е Ш II Р А II ЋЕЛЕНУША са разним најсолиднијим ценама, брзом и тачном послугом. Норуке са стране такођер обављам и шаљем е платом у наточ (КасћпаЈпие). Молећи за многобројну посету С попгговањем Петар Маркуш, шеширџија пређа А. Јекић и Маркуш у кући госп. Николића бр. 16. на гиавној пијаци 13, 2-3 У НОВОМ САДУ.

ИГ ЗЕЈТИН луштички извретан, природно укусан и сладак, које му особине само земљиште даје, те због чега одавно ужива одличност и предност према другом зејтииу. Ја га набављам непосредно из најчистијих кућа, које га приређују — избирајући маслине — по мом напутку, тако, да је у евему потпуно чист, што пије од мале вредности за сваку отменију срнску кућу, која чистоћу воли. Разашиљем га поштом у блеханим еасудима (пиксама) по 5 кила уз иоузеће по 3 ф . 30 н. најфинији . — Находи ее код мене и маслина сваке в Р сте - Никола Михајловић, 15, 1-1 С ;1 К(х 1: п 1 оуо <П СаИаго, 1)а1ша1"кч1. Пошљите ми од вашег изврсног зејтина, по ново 5 кила. Са прво послатим, којега смо нотрошили, били смо потпуно задовољни. Д. II. Ранисављевић, Панчево. Зејтин далматинеки, који добисмо ире осам дана од г. Николе Михајловића из Херцегновог, препоручујемо свакоме као изврсно добар, а наиме српским трговцима, свештеницима^и црквеним туторима. Петар Матић, Панта Јовановић, Ђорђе Пвковић, Каг1 21еш1е1гку, Ђура Стојковић, Андрија Гергуров, Сава Романовић, Петар Дамјановик, Ђока Давидовац, Војин Јовановић, Стеван Ћурчић, Е п 181 8г1е2ак, X. Стајић, МитроФан Милутиновић, Хаџи Г. Плавшић, А. Георгијевић.

„Српски Снон" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну н Херцеговину на годину 4 Фор., на но године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране землј Е на годину 5 ®ор. Пз Србије ирима нретнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Браће М Поновића на главној пијаци, а рукописи уредништву „ Срп. Сиопа " у Нови Сад. За огласе и објаве илаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукоииеи се не враћају т .

Издање ерпске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.