Srpski sion

Б р . 21.

писана, те г. протопресвитеру уручена с тим, да ју он св. патријарху испрати. Изјава гласи: Ваша Светости, Најмилостивији Господине Архипастиру! Давно и давно била је ванредна жеља свеш тенства Протопресвитерата Вуковарског, да се уједини у свом свештеничком збору, како би могло из средине своје а са збора свог у даним нужним приликама дати од себе гласа, који би бно израз свештенпчких жел,а, које се на добро и напредак цркве и народа нашег клоне. С тога оно с великом радошћу поздравља и прима мисао општег удружења свештеничког, те пошто је данас у претрес узело правила тог свештеничког удружења — кличе оно из дубине своје благодарне душе: Слава п хвала Вашој Светости, нашем ми-' лостивом Патријарху, на великој милости указаној и тиме, да сте благоизволели ту сретну и но цркву нашу толи спасоносну уетанову покренути и у опште, да сте Вашим дојакошњим радом показали, да Вам срећа и наиредак цркве и народа свог као правом оцу на срцу лежи. Бог свемогуКи нека Вам благослови тај спасоносни рад Ваш, нека Вам дарује крепка здравља и дуга живота, нама на радост и утеху, а цркви и народу на спас! Тако се од срца Богу моли и кличе Вам срдачно: Живио! Ваше Светости У Вуковару 7. маја 1892. Смирено свештенство Протопресвитерата вуковарског Лазар Поповић, с. р. Лазар Богдановић, с. р. прота и парох Осечки и свештеник Чепински, перовођа председник збора. збора. (Долазе потписи још 18-рице свештеника.) На предлог једног брата свештенство закључује, да се нречасна наша Консисторија умоли, да високу кр. зем. Владу склони, да ова изда наредбу, по којој би се број часова за предавање катихизиса у комуналним школама умножио, јер свештенство увиђа, да је у науци вере — особито у местима, где су многа деца слаб уснех једино с тога, што је законом одређени број часова за предавање катихизиса врло мален; не мање да се склони висока Влада и на издање такве наредбе, којом би српско учитељство на комуналним школама обвезаио било иредавати науку вере у I. разреду и црквенословенски језик у II., III. и IV. разреду.

Стр. 343.

Сем овога свештенство је било приправно, да још више озбиљних предмета у овом збору претресе, али време лети, а свештенства бијаше, које се имало колима возити но 5—6 сати; због чега овај збор прекиде свој посао обавивши за овај пут оио што је сматрао за најглавније. По« свој прилици, да ћемо се ми опет у скоро на окупу наћи, а том приликом ћемо по свој прилици и „Јединствени статут" претрести. По свршеном збору, отишло је свештенство на заједнички ручак, где је иало више лепих и нскрених здравица, као: св. патријарху, г. проти, свештенству обојега реда, изабраним заступницима и т. д. Око 4 сата после иодне се свештенство у братској љубави растало, и сваки своме дому задовољан похитао. У Чепину, на летњег св. Николу 1892. Л. Богдановић, свештеник и перовођа збора.

II. Свештенички збор протопресвитерата Арадског. Дне 5. маја о. г. одржана је у Срп. Вел. С в. Миклошу свештеничка исповест иротопресвитерата Арадског. Пречасни г. протојереј_ Павле Н. Јовановић у напред је знао жел>у свег подручног му свештенства н одређујуЈш циркуландо дан п место за исповест, јавио је, да ће се, после званичног чина, држати братски до • говор о стварима, које данас све овострано српско свештенство највише интересују или боље рећи, које му условљавају будућност приватна и Фамилијарна човека, те да би се брже до споразума дошло, навео је и нредмете који ће с.е расправљати, да би сваки брат о ствари још једном озбиљно размислио и с резултатом на збор дошао. Кад се узме у обзир пространост овога иротопреевитерата, где некоји свештеници требају читав дан хода, док у центрум — Семиклуш дођу, онда је заиста нохвално, да се свештснство у таком лепом броју јавило: Од 27 иозватих,, дошло их је 20 а остали су се извинили болешћу и старошћу. У осам часова одржано је нризивање св. духа, где је после св. еванђелија преч. госп. протојереј Павле 11. Јовановић у пеколико врло лепих речи растумачио онај други смисао нсповести, који је зацело имао на уму онај, који ју је по ново оживео: братски састанак, упознавање и измењивање мисли о стварима, које се тичу

„СРПСКИ СИ ОН. "