Srpski sion

С тр . 433.

ћемо, што бисмо имали рећи, прећутати, а ако устреба, казати у своје време. Удружење бар неће такав неморад и иерФидију цроиагирати, оно х оћ е д а 'отв орено ради, а свештеиике наше све р е д ом д а ностави у иолож ај и мог у ћ н о с т, д а т а к о и с т о р а д и т и м о г у. И у томе се разликује цел и зад а, т а к у д р у ж е п> а о д н а з о р а в е ћ и н е у Ф е н е к у.

Шта је боље, достојније, озбиљније, родо .г .убивије, и савесније, — и само се каже. А казаће н скушнтина удружења! Али дабогме; кад се иегују и иропагирају бнакви назори,- онда се не може иеговати и љубав за удружење, нити се ово може у исто време преиоручивати, јер му се, ваистииу, опда ни корист не може схватнти и проденити : (Свршиће ,се.)

Дана 15. (27.) јуна о. г. одржана је у Сомбору нрва свештеничка исповес,т, на коју се свештенство овог протопресвитерата у врло депом броју сакупило. Сама исиовест обављена је преч. г. Љ у б о м и р о м К у п у с а р е в и ћ е м, ок;:. протопресвитером Сомборским у св. Ђурђевској сомборској цркви после 8 сати изјутра; у 9 сати служена је св. дитургија, при којој чинодјејствоваху више од 20 свештеиика, све у најдивнијим п најсвечанијпм одеждама. Милина беше видити толико служеће свештенство ! Милан Боберић, парох кулски изговорио је врло лепу и језгровиту беседу о позиву свештенства српског, о слози и љубави између свсштенства и народа. После заамвоне молитве изашло се код крста, где је освећена водица и школски барјак, кога поклони учећој омладини српској сомборској. г. Сима Леов.п!!, кр. јавии бележник у Суботици. Посде св. сдужбе сакупи се свештенство у дворану црквене ку]је, где преч. г. окр. нрота поздрави свештенство добродошдицом, и на предлог П ј Сгов буду једногдасно за перовође пзабрани: Милош Пилић, админпстратор парохије Шандорскеи Мпдутпн Гавридовпћ, сист. парох. помоћник Сомборски. Преч. г. протопресвитер разложивгаи цел састанку овом, прочита на евештеничко удружење односеће се консисторијално решеље и високи налог Његове Светости. Сакупљено свештенство овог протопресвптерата радосно и одушев.кено нрихвати благосдовом и дозволом ТБегове Светости, иреузв. I 1 Патријарха Српског Георгија покренуту мисао о удружењу свештенства српског у Митрополији карловачкој, те дајућп израза своме одушевљењу, са збора телсграФично поздрави Његову Светост,

на који поздрав благоволела је Његова Светост нстога још дана свесрдно отпоздравити. Псто тако прими свештеиство овог протопресвитерата и нацрт правила за удружење православног српског свештенства у Митропополији карловачкој са малим изменама. За заступнике овог протопресвнтерата за велику 'скупштину бирани су једногласно: Јован Марјановић, нарох лалићски и намесник, и Светозар Димитријевић, сист. парох. помоћник суботички; за заменике им: Младен Јованови11, парох сивачки и Мплисав Поповић, администратор парохије стапарске. На збору овом повела се реч и о дотацији свештенства; збор овај решио је: обратитп се петицијом на предстојећи црквени народни сабор, да се плата свештенству — у којој год количини иста установљена буде — уредно издаје, односно да политична власт ма п екзекутивнпм иутем прнбира илату, будући свештенство овог протопресвитерата пзузимајући два три места илату своју врло неуредно прима; месецима па и годинама мора се чекати, док се заслужена илата добити може. После овог збора све свештенство беше усрдно дочекано код преч. г. протопресвитера на пријатељски ручак, где беше код гостол.убивог домаћнна н домаћице одлично ночашћено. Беше и лепих здравнца, на богме и многаја љета норед доброг барањца, Утисак кориоративног служења св. службе код верних и иноверних беше велик. Замисао годишње исповести свештеничке веЈ! и са гледишта побожности и благочастија народа самог имаће благодетног уплива. М. П.