Srpski sion

С тр . 438.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 20.

Е - Др -. 3 ^ х8В2 - ЕДИКТ. 71, з з На бракоразводну тужбу СоФије Рајковић рођ. Николић из Арада нротив супруга јој Димитрија Рајковића, који је у свет отишао, те је садашље место пребивања његовог непознато, — овим се речени Димитрије Рајковић нозива, да у року од 60 дана, рачунајући од првог уврштења овог едикта у новинама, или лично консисторији овој предстане, или место свога пребивања пријави, јер ће се иначе против њега подигнута бракоразводна нарница и без његовог учешћа по постојећим законима решити. Из седнице конс. држане уТемишвару 18. (30.) маја 1892. год Консисторија епархије темишиварске.

СТЕЧАЈ. 68 - 3 - 3 На установљено место забавиље овим се расписује стечај. Плата је забавиљи: 300 Фор. са петогодишњом повишицом од 10° 0? слободан стан и огрев. Изабрана забавиља дужна је за годину дана пропиеани испит забавиље иоложити. Рок стечају траје до 11. (23.) јула т. г. У Кумани 30. маја 1892. год. Школски одбор. ЕДИКТ. 62, з-з Анђелија рођ. Теодоровић супруга Љубомира Бошњачког из Сибача, која је незнано куда у свет отишла, овим се позива, да у року од 6 месеци рачунајући од нрвог уврштења едпкта овог у новине, потпнсаној Консисторији или сама лично предстане или место свога пребивања обзнани, ношто ће иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончана бити. Из седнице Архид. Коисисторије у Карловци 12. (24.) маја 1892 држане. Архидијецезална Конеисторија.

СТЕЧАЈ. 67, з-з На Фењској срп. основној мешовитој школи има се попунити стално учитељско место, са којим је скопчана еледећа нлата: 300 Фор. а. в. у готовом новцу, која ће ее квартално учитељу исплаћивати, за тим 2 ланца ораће земље, на коју учитељ порцију плаћа, у име наушала 6 фор., у име огрева 2 хвата тврдих дрва и сламе колико треба, од погреба где позван буде 1 Фор. стан у нарави са баштом у новосазиданој школи. Учитељ је дужан све законом ирописане нредмете нредавати, децу у појању иоучавати, у цркви за десном певницом појати и иеровођеке дужности бесплатно вршити. Компетенти имају доказати, да су иравоелавни Срби, оспособљени учитељи и да су испит из мађарског језика ноложилн. Новоизбрани учптел, настуииће своје звап.е иочетком идуће школ. године 1. септембра.

Рок стечају Нетровдан, ког ће се дана избор обавити. Из редовне седнице срп. прав. школс. одбора, држане у Фењи 2. (4.) маја 1892. Михаило Сиротан, Самуило Поповић, председник. јеромонах и администратор парохије, привремени учитељ као перовођа. С Т Е Ч А Ј. 76, 2-3 На упражњено учитељско место у Срп. Кларији отвара се стечај, са платом од 300 Фор. а. вред. у новцу, 5 ланаца ораће земље, на • коју учитељ порез и друге пристојбе плаћа, (или место речене земље 100 Фор. у готовом новцу) 6 метара тврдих дрва, сламе за огрев школе и учитеља по потреби, 30 Фор. за држање повторне школе, 20 Фор. за перовођство, од већег погреба, где позван буде 1 ®ор., од малог 50 новч., слободан стан од две собе, кухиње, штале и вртом. Изабраном учител>у спада у дужност школ. уредбом прописане науке предавати, у св. цркви за певницом појати, школ. децу у цркв. појању обучаватн, и перо у седницама водити. Осиособљени који имају исказати, да су учитељску школу у Сомбору свршили, и испит из мађарског језика иоложили, нека изволе с.воје добро снабдевене молбенице са сведоџбама најдуже до 15. јула т. г. овоместном школ. одбору поелати. Који се лично представе имају нрвенство. Из седннце цркв. школ. одбора у С р п. К л арији држане 7. јуна 1892. Школски одбор. СТЕЧАЈ. 78, 2-3 Ради сталног иопуњења једног упражњеног учитељског места у општини Турији, овим се отвара стечај. Плата је учитељска годшнње 600 Фор. — урачунавајућп у исту и наплату за иоФторну школу и учитељски огрев, — уз то 60 Фор. у име грејања и чишћења школе, 10 ®ор. шк. паушала и уживање слободиог стана са баштом, која се покрај истога налази. Изабрани дужан ће бити у додељеним му разредима, децу у свима школском уредбом нрописаним предметима обучавати, ноФторну школу држати и у цркви при с.ваком богослужењу за певницом са осталим учитељима на изменце појати, због чега се и захтева, да је дотични врло добар певац. Који би од молитеља ово место добпти желео, има се ио закључку шк. одбора овој општини лично преставити и у цркви појати. Рок стечају траје до 31. јула т г. Добро снабдевене, и црквеној општини унућене молбенице, имају се до поменутог рока иотписаном шк. одбору подпети. Из редовне седнице шк. одбора у Турији 4. Јуна 1892. год. држане. Авакум Травањ, Кузман Медурић, перовођа. председник школ. одбора.