Srpski sion

ДОДАТАК К ВРОЈУ 2«. „СРИСКОГ СИОНА" 1892. ГОД.

Б р . 26.

,СРПСКИ СИОН."

С тр . 437.

0 Г Л А С И. СТЕЧАЈ.

Бр. Е. К. 290. еГТззГГ 1ЈТ ЛЈ1А Ј . 80, 1 -3 На парохију II. разр. Свмницу, у протопресвитерату петрињском ; овим се расписује стеча ј- Интеркалар истјече задњим даном Јулија о. г. Рок иријавама до вел. Госпојине о. г. Из сједнице Енарх. Консисторије, држане у Плашком, 18. Јуна 1892. Епарх. консисторија горњо-карловачка.

Бр. Е. К. 309. ех 1892.

СТЕЧАЈ.

917 Бр - к.к.Т ех 1892 '

СТЕЧАЈ.

81, 1—3

На иарохију I. разр. у Крстињи, протопресвитерата будачкога, раснисује се стечај. Интеркалара нема. Рок пријавама до вел. Госпојине о. г. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у Плашком, 18. Јуна 1892. Епарх. консисторија горњо-карловачка.

82, 1—3

Овим се расписује стечај на упражњену парохију I. разреда у Сјеничаку, протоиресвитерата глинског. Интеркалара нема. Рок нријављивању до св. Илије искљ. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у Илашком, 4. Јуна 1892. Епарх. консиеторија горњо-карловачка. ЕДИКТ. 83, 1-—3 Михаило Нинковић из Старих Бановаца, који је незнано куда у свет отишао и супругу своју Еву злобно оставио — овим се позива, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, потписаној Консисторији или сам лично нредстане, или место свога пребивања обзнани, пошто ће иначе против њега поведена бракоразводна парница и без њега окончана бити. Из седннце Архид. Консисторије у Карловци 9. (21.) јуна 1892. држане. Архидиједезална Консисторија. 0 Г Л А С. ■ 84, 1-2 Усљед закључка срн. цркв. општине Срп. Ц р њ а н с к е, а по одобрењу славне енарх. управе у Темишвару — расписује се овим „дражба на мањак" ради чишћења целокупне позлате и св. пкона, као и бојадисања целе св. цркве изнутра посном бојом п иконе да се измалају на зидовима; цео носао за чишћење икона п иозлате, као н бојадисања цркве изнутра износи 1400 Фор.

За оправу св. цркве споља и изнутра: зидарска, лимарска, столарска и гвожђарска радња износи 1187 Фор. 84 новч.; укупно 2587 Фор. 84 новч. Услови су ови: Сваки лицитант дужа.н је 10% од горе изложене своте пре дражбе у име пишманлука положити. — Општина задржава себп ираво ирема подузимачу. Подузимач издаје Општини иисмену јемчевину на 3 год. за обављени посао. Ближа условља могу се код нредседништва срп. цркв. општине у Срп. Црњи видети свагда, као и на сами дан дражбе, која ће се одржати 5. јула по стар. кал. о. г. у 10 сахата пре подне. У Срп. Црњи 17. јуна 1892. год. Председништво.

Бр. 14. 189:2.

СТЕЧАЈ.

73, 2—2 На овдашњој срп. прав. вјероиспов. основној 4-роразредној школи, има се мјесто сриског народног учитеља са годишњом плаћом од 400 Фор. и 100 Фор. станарине поиунити. Са школском службом обвезан је појање и црквено правило, као и учење појања ђака овд. српске школе н внше иучке школе предавати, те пероводство и рачуноводство ове обћине водити. Осим оиредељене плаће имаде обичајне пристојбе код спровода, водица и т. д. Иснитани и оспособљени учитељи имаду своје молбе до 30. јула т. г. по рим. са ирилозима предсједништву ове обћине нодиети, а наступ службе почима већ 10. августа т. год. по рим. У Костајници 6. јунија 1892 Срп. ирав. цркв. обћина. Перо ТриФић, предсједник. . СТЕЧАЈ. 66> з-з Овим се расписује стечај на срп. вероисповедној основној упразњеној школи у НађФали (Тем. Вармеђи). Рок стечаја до 12. јулија, а избор 20. јулија о св. Илији. Плата је следећа: 260. Фор. у гот. новцу, 31. хектолит. и 31. литру тиеннце у нарави, 40. Фор. у име огрева. Пристојан стан с баштом од !/ а ланца и у нољу 1 / 2 ланца баште. Дужност је учитељу десну Певницу држати, и све школском уредбом прописане предмете у школи предавати, — и иероводство водити. Молбенице имају се упутити месном школском одбору. Первенство ће имати који се лично представи. Из седнице цркв. школског одбора држане у НађФали 31. Маја 1892. Павле Ристич, Вељко Аничић, леровођа. предсједник шк. одбора.