Srpski sion

Бр. 45.

„СРПСКИ СИОН."

Стр. 777.

свештеничку" одликовао га је садашњи епископ вршачки Нектарије титулом протојереја. — Одличан дакле скештепик, ревностан служитељ олтара божијег, опробан пријатељ свога народа — ето то је био покојни прота Сава, парох доловски. Покојник је сахрањен 24-ог октобра у 10 сахата до подне, уз велико саучешће своје пастве и многобројно сакупљеног света из околине. — Укоп му је био величанствен, а то сведочи, да је покојнпк јако обљубљен и поштован био. — На самртнички одар му положена су била два венца, и то један од стране црквене општине, а други од политпчке општине. — При погребу овог врлог трудбеника народњег чинодјејствовали су, осим местних свештеника, још и ови са стране: Василије Богосављевић, парох баванишки, Васа Бранковић, парох делиблатски, Јован Малушев, парох новоселски, Лука Поповић, парох панчевачки, Душан Јаблановић, нарох панчевачки и Илија Јанковић, парох мраморачки. Надгробну реч држали су и то: Лука Поповић парох панчевачки, који се у име нанчевачке црквене општине, као изасланик јој, китњастим и дивним говором опростио од покојника; — за њим је изговорио опроштајну реч његов бивши капелан Михаило Ракић, који описао живот његов и рад на црквеном пољу и у народу. — Обојица су достојно оплакали и оценили покојника. Оваком врлом покојнику дакле, одличном слузи олтара и божијег и народњег, достојно и проведно јест, да му кликнемо: Бог да ти душу нрости, оче Саво, и вечан ти спомен! М. Р.

0 Г Л А С И. С Т Е Ч А Ј.

195, 1 — 3

На ново установљену женску школу III. и IV. разреда расписује сестечај, и тражи се учитељица. Плата је 300 ф . а. вр. годишње и 50 ф . за стан. Изабрана учитељица биће дужна све школ. уредбом прописане предмете предавати. Рок стечају траје до ваведења. Убачком Петровом-Селу 20. октобра 1892. Ђорђе Марковић, Сава Ристић, перовођа. председник.

СТЕЧАЈ.

188, 3—3

Пензионовањем Мирка Марјановића учитеља, остаје штација учитељска у КишФалуби упражњена. Плата учитељева јесте: 1.) 300 Фор. 2.) За повторну школу 40 Фор. 3.) За перовођство 20 Фор. 4.) Од укопа и венчања 40 новч. 5.) Три ланца оранице. 6.) Четир хвата тврдих дрва и 7.) Стан са две собе, кујном, комором, подрумом, шталом, пајтом и баштом од 3 / 4 ланца, Учитељ је дужан — уз школске дужности — у цркви, и ван цркве уз свештеника појачку дужност вршити, у скупштинским и одборским седннцама перо водити и рачунарске послове у опћини обављати. Рок стечају је 15-ти новем. т. г. У КишФалуби 4-ог октобра 1892. (К18Г а 1 и (1, Вагапуа га.) Председништво Школеког Одбора.

С Т Е Ч А Ј.

185, 3—3

Овим се отвара стечај на место забавиље и њене помоћнице на овдашњем срп. иравославном забавишту. Плата забавиље је 360 ®ор. годишње, слободан стан и 3 хв меканих дрва у име огрева. Плата помоћнице је 140 Фор и елободан стан. Забавиља мора бити Српкиња православне вере, а мора знати и мађарски. Од забавиље се иште да је оспособљена за учитељицу на српској учитељској школи, као и то, да је у току од године дана дужна положити испит за забавиљу. Молбенице се имају послати потиисаном председништву. Рок стечају траје до 1. (13.) новембра о. г. У Перлезу 29. септембра 1892 год Душан Савић, Ђура Илић, перовођа. председник СТЕЧАЈ 186, з-з Ради попуњења нарохијског места ј Б от о ш у, са платом четврте класе. Конкуренти имају своје ваљано инструјисане молбенице путем својих власти, најдуже до 15. (27.) новембра 1892. овој конзиеторији послати. Из седннце епарх. конзисторије у Вршцу 28. септем. (10. октоб.) 1892. држане.

Е. 1280. 1. 236.

С Т Е Ч А Ј.

187, 2—3

Ради ноиуњења упразњеног парохијеког места у Вел. Гају, еа платом четвртог разреда. Конкуректи имају своје ваљано инструјисане молбенице, путем својих власти, најдаље до *■