Srpski sion

С ТР. 292.

,СРПСКМ СИОН."

Бг. 18.

љано спремио; знао је врло добро правило и обреде наше православне дркве, а тако исто и нојање, у коме се истицао својим леним гласом. Говорник је био добар, а ироноведи су му биле кратке и језгровите. Имајући таке способности, надао се, да ће добити и бољу парохију, на коју је више година стрпљиво чекао. И баш кад је мислио да му се срећа осмехнула, злоба људска осујети његов избор у Дарувару, на одмах после тога и у Броду, што га је немило дирнуло и јако потресло, те му ускорило болест, за коју стручни лечници кажу, да ју је наследио. Немила та болест доведе га прошле године у Стењевац, а неумитна смрт растави га не давно с боловима и са овим светом". Иза покојника остала је ојађена му сунруга са троје ситне дечице. Пок. Коста Миљевић огледао се и на књижевном но.т,у. Његових радова било је у „Гласу Истине" и у овоме листу. Нека му је вечна усномена!

0 Г /I А С И.

С Т Е Ч А Ј.

40.

знатно повећана помодна мануфактурна трговина имаде свагда у великом избору за свештеничке хаљине црне свиле од 2 Фор. до 16 Фор. 50 нов. Дубла од 1 Фор. 50 нов. до 6 Фор. 50 нов. Еамгарна од 1 Фор. 70 нов. до 9 Фор. Енглеског листера од 1 Фор. 10 нов. до 2 Фор. 50 нов. Первијена и доскииа од 3 Фор. 50 нов. до 14 Фор. по метру; дал,е разнобојне свиле за поставе, појасева у свима бојама и ширини, као и разноврсне поставе. зо. з—з У Новоме Саду, анрила месеца 1893.

Срнска нравосл. цркв. општина Арач-врањевачка отвара две нове школе у II. и III- ој четврти, у којима ће се предавања 1. сентембра т. г. отпочети. На обе ове школе — саетојеће се из I. и II. разреда мешовите деце — отвара се овим стечај за „два" мушка учитељска места. Годишња плата појединог учитеља је: 500 Фор. (1000 крунаша) а после петогодишње службе — ако се изабрани учитељ у отправљању свога звања покаже достојним повишења плате — 600 Фор. (1200 крунаша) која ће као сталнаучитељска плата и надаље оетати. Осим тога ; уживаће сваки учитељ слободаи стан и огрев или место овога 40 Фор. (80 круна) у новцу; 25 Фор. (50 круна) у име школеког послужитеља и 12 Фор. 50 новч. (25 круна) у име школског писаћег прибора. Онај учитељ, који би у стању био доказати да је вичан хармонијском певању и музици, те да је кадар склоиити „певачку дружину" и с њоме на св. литургији појати, добиће у име награде за то још 100 ®ор. (200 круна) више. Изабраним учитељима спадаће у дужност све школском уредбом и наредбама проиисане предмете у школи предавати и у цркви појати. Компетенти нека изволе своје молбенице са нужним документима за три месеца дана рачунајући од првог увршћења овог сгечаја месном тнкол. одбору у Арач-Врањеву поднети. 11з седнице м. гик. одбора сри. правогл.цркв школске отитине, држане у Лрач-Врањеву 7. (13). априла 1893. године. Душан Петровић, Рада Главашки, перовођа. иредседник.

Бр. Е. 69.

С Т Е Ч А Ј.

41. 3—3 К. 101. ех 1893. Расписује се стечај на упражњену нарохију VI класе у Шандору. Компетенти имају своје биљеговане и инструјиране молбенице путем својих иретпостављених власти до 9. (21.) маја 1893. управи овој поднети. Из консист. седнице еиархије бачке, држане у Повом Саду 17. (29.) мартаа 1893. год Консисторија епархије бачке -

„Српски Снон" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угареку, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље : на годину 5 Фор. Из Србије нрима претилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата, огласи, стечајевн, рекламацнје $ п сви рукописп шаљу се г. Сергију Жакрак- <« Нинићу, уреднику „ Српског Спона " у Нови Сад . За огласе, објаве и стечајеве плаћа се <| 10 новч. од једног реда ситних слова, а за 1 жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена нисма <3 се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампарпја српс.ке књпжаре Браће М. Ноповпћа у Новоие Сад.у.