Srpski sion

С ТР. 387.

златичкој кући, врту, школи, цркви, онћинском и среском дому, како је на крштељу, на слави, свадби, погребу, како је на путу, каква је лична и имовна безбедност и у опће: какво је стање у узоритих Златичана; као и обриуто : како је то све супротно у црном и јадном селу Чемерници, које је од земљотреса са свим нропало, као некадашњи нрастари градови Содом и Гомора. Књига је ова намењена свима редовима у срнском народу, а нанисана је просто, јасно и разговетно, да је сваки читалац може без напрезања разумети. Књига ће изнети 5 штампаних табака и стоји 25 новчића (по крунаша). Једну четвртину чиста прихода намењујем пострадалим чиновницима, а другу четвртину на име понутнине сиротним великошколцима, који сад свршују велику школу, то српско свенаучиште. Умољавају се сви иријатељи народни, да се својски заузму око купљења иретилате и да потнисаноме до краја јуна ове год пошљу списак иретплатника са иретплатом, а рачун ће се о томе изнети на крају књиге. У Б е о г р а д у, 29. маја 1893. Д р. Ј о в а и Т о м и ћ, иређ. истражни судија. Кафана „Централ" код поште. _______ ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. Па основу скупштинског закључа од 12. јула 1892, ернска црквена општина Доловска , а услед одобрења славног епарх. админ. одбора у Вршцу од 25. августа (6. септембра) 1892. бр. Е. 1113 — II — 128, расиисује дражбу на мањак ради, набављаим четир нова звона на новозиданој цркви. Предрачун је 20С0 Фор., и два стара звона која би се у иромену дала. Лицитација држаће се у недељу 4. (16.)јула 1893. у 2 сата по подне у школској дворани 1-ог разреда у долини. Сваки лицитант дужан је 10% од горе стављене своте пре дражбе у име сигурности председнику у руке иоложити. Општина задржава себи право новерења према подузимачу. Исилату црима нодузимач одма после нредаје звона, ако ликвидациона комисија изјави да су звона милозвучна и хармоннчна — а кауцију после 6 месеци, иошто се ошитина увери да звона нису прснута. Примају се и писмени ОФерти, ако исти пре отиочете лицитације нредани и са 10% вадијума снабдевени буду. У Долови 5 (17.) јуна 1892. 72, 1—з Председништво.

С Т Е Ч А Ј. 71. 1-3 Овим се расиисује стечај на учитељско место мушког разреда у Тиса-Хиђошу (Торонтал). Плата је учитељу у готовом новцу 400 ф. а. вр., слободан стан са баштом и огревом. Осим наведене системизоване нлате уживаће изабрани учитељ и 2 ланца добре ораће земље (на коју ће и порез плаћати) све донде, док се буде на задовољство онштине владао. Изабрани учитељ дужан ће бити школском уредбом проиисане предмете деци предавати, и у цркви нри сваком богослужењу на вечерњу, јутрењу и литургији, као и на јутрењу средом и нетком у ускршњи иост и на нређеосвећеној литургиј и иој ати. Првенство имају они, који се лично у св. цркви приказали буду. Рок иријаве до 1. августа 1893. године У Тиса-Хиђошу 1. јунија 1893. год. Школски одбор.

66 - 2 - 3 ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. На основу скупштинског закључка од 16. маја о г. раснисује се дражба на мањак ради з и д а њ а ш к о л е. По зготовљеном ирорачуну радња износи: 2026 Фор. 18 нов. Дражба ће се држати 15. (27.) јуна о. г. у 2 сах по иодне у већници сриске православне црквене скупштине. Сваки дражбоватељ дужан је од горе истакнуте своте 10% пре дражбе у име сигурности председнику положити. Ближи услови могу се од ирвог огласа видети код иредседника, као и на сам дан дражбе. У С р н. С е н т.-М а р т о н у 24. маја 1893 год. Петар Вуков, Васа Петровић, перовођа. председник. ео. 2-2 ДРАЖБЕНИ ОГЈГАС. На основу скуцштинског закључка МалоМаргитичке срп. прав. црквене оиштине расписује се дражба за сликање, злаћење и к ои о с т а с а и м а л а њ е ц р к в е. 1. Сликарска и златарска радња по предрачуну износи: 2800 Фор. 2, Дражба ће се одржати 20. јуна (2. јула) 1893 године у 2 часа по подне. ■ 3. Оиштина задржава себи ираво новерења према подузимачу. 4. Ближа условија могу се од ирвог огласа видети у нредседништву црквене општине. У Малој Маргити 27. маја 1893 године. Миша Ђурђев, Димитрије Шајић, перовођа. парох, председник.