Srpski sion

Стр. 402.

„СРПСКИ СМОН."

В р . 25.

68. з-з ДРАЖБЕНИ ОГЈ1АС. На основу скупштинског закључка српске цркв. општине у Беочин у, расписује се дражба на мањак ради оправљања цркве и то што се тиче зидарског посла; наиме: да се сва црква споља од горе до носледњег „гезимса" обије до тврдог матерајала (градива) т. ј. цигље или камена, ноново олепи и окречи. По нредрачуну тај зидарски посао износи 1147 Фор. Сваки, који би дражби приступити желио, има 10% °Д искличне цене у име вадијума положити. Дражба ће се обавити дана 27. јуна (9. јула) о. г. у 2 сата после подне у цркв. општинској писарници. Ближи услови могу се код председника видети. У Беочину 31. маја (11 јуна) 1893. II Вукан, Јаша Адамовић, перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. тГ 2-3 Овим се раснисује стечај на учитељско место мушког разреда у Тиса-Хиђошу (Торонтал). Плата је учитељу у готовом новцу 400 ф. а. вр. ; слободан стан са баштом и огревом. Осим наведене системизоване илате уживаће изабрани учите.љ и 2 ланца добре ораће земље (на коју ће и порез плаћати) све донде, док се буде на задовољство општине владао. Изабрани учитељ дужан ће бити школском ј уредбом прописане предмете деци нрсдавати, и у цркви нри сваком богослужењу на вечерп,у, јутрењу и литургији, као н на јутрењу средом и иетком у ускршњи пост и на пређеосвећеној литургиј и пој ати. Нрвенство имају они, који се лично у св. ! цркви приказали буду. Рок пријаве до 1. августа 1893. године У Тиса-Хиђошу 1. јунија 1893. год. Школски одбор. 66.3-3 ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. На основу скупштинског закључка од 16. маја о. г. расписује се дражба на мањак ради з и д а њ а ш к о л е. По зготовљеном прорачуну радња износи: 2026 Фор. 18 нов. Дражба ће се држати 15. (27.) јуна о. г. у 2 сах. по подне у већници српске православне ; црквене скупштине. Сваки дражбоватељ дужан је од горе истакнуте своте 10° 0 пре дражбе у име сигурности председнику положити. Ближи'услови могу се од првог огласа видети код председника, као и на сам дан дражбе. У С р п. С е н т.-М а р т о н у 24. маја 1893 год. Петар Вуков, Васа Петровић, перовођа. председник.

70. 3—3

С Т Е Ч А Ј.

Раснисује се стечај за учитеља на вероисповедној школи у Риђици, у Бачкој. Са овим местом скопчана је плата од 365 Фор. а. в,, слободан стан у нарави, 12 катастралних јутара земље по 1600 | | хв., две баште, једна код школе и стана, а друга одмах изван села, на коју земљу учитељ норезу плаћа; а, горе наведену плату нз политичне сеоске благајне 7 сваки месец напред ирима. Учитељу у дужност спада у I. II. Ш. IV. разреду предавати, у цркви појати и децу у појању обучавати, недељну школу држати — и у општини црквеној неро водити; од укопа и парастоса гди га позову пма 50 н. — Молбенице имају се најдаље до 20-ог јулија по срп. календару, школском одбору послати. У Р и ђ и ц и, У1а N. МПШсв, Васз Ме&уе, Дана 23. маја (4. јуна.) 1893. Управитељ, Јован Пуин, најмл. Кузман П. Јанкови1ц подпредседпик. парох. Младен Проданов, председник.

С Т Е Ч А Ј.

76. 1—3

Ради попуњења сталног учитељског места овим се отвара стечај за I. II. Ш. и IV. разред мешовите срн. нар. школе у Мађар. Чанаду, последња иошта Ара(;1'а1\"а (жунанија С 8 а п а (I - ш е § у е). Плата је у готовом новцу 200 Фор., за иофторно нредавање 40 Фор., за 1. хват дрва 10 Фор., 13 1 2 катастралних јутара ораће земље, за ко.ју учитељ све терете сносити има; за огрев сламе колико треба, за перовођство 20 ®ор., ако буде изабран и способан буде; стан од две собе, кујне, коморе, нодрума и баштом; од погреба 1 Фор. од имућнијих а 50 нов. од осталих, и то где нозват буде. Пзабрани дужан ће бити школ. уредбом прописаним предметима децу обучавати, исте у појању црквеном учити и у цркви појати, и мора имати сведоџбу, да је из маџар. језика иепит положио. Лична пријава узима се у обзир. —• Рок стечају траје до св. Илије, којег дана ће се и избор обавити. Компетенти нека своје молбенице до иоменутог рока школ. одбору поднесу. Из седнице школ. одбора, држане у М ађ ар. Чанаду 8-ог јуна 1893. год. Никола Јовановић, Мирко Недучић, привремени учитељ као неровођа. школ. председник