Srpski sion

Б р . 25.

„СРИСКИ СИОН."

Стр. 403.

ОГЛАС ДРАЖБЕ. 75. 1-з Овим се расписује дражба на мањак (тјтгепДо) за зидање парохијског дома у Чортановци. (Срем.) Поједине радње по зготовљеном нацрту и трошковнику износе: I. Земљорадња 98 ф . 51 н. II. Зидарска радња са материјалом 2930 ф . 46 н. III. Тесарска радња са материјалом 878 ф . 71 н. IV. Столар. бравар и друге радње 790 ф . 57 н. \'. Лимарска радња . . . . ■ . 58 ф . 08 н. Укупно: 4756 ф . 33 н. Дралгба Ке се одржавати дана 4 (16.) јула о. г. у 11 сатн нре подне. Сваки дражбоватсљ има 10% вадиума ноложити. Нацрт и трошковник могу се код подгшсаног председника видети. Општина задржава себи нраво поверења према подузимачу. Срп. прав. цкрвена Општина. У Чортановци, 9. (21.) јулв 1893. Јован Гајић, Драгутин Красојевић, перовођа. 4 председник.

с т е ч А Ј. На српско-православној народној основној школи у Јасеновцу па Сави има се попунити мјесто учитеља. Годишња је плаћа 500 Фор., стан са баштом и шест хвати тврдих дрва. Дужности су учитељеве: покрај редовног обучавања дјеце држање поповне школе, пјевање у цркви, подучавање омладине у ноталном пјевању за обржавање светосавских бесједа и пероводство. Молбенице, снабдјевене потребитим документима имају се до 8. (20.) јула 1893. потписаноме одбору послати. У Јасеновцу на Сави 6. (18.) јуна 1893. 73. 1—3 Школски одбор.

ДРАЖБЕНА ОБ.ТАВА. 71 - 1 1 Српска правосл. црквена онштина у АрачВрањеву намерава два школска здања из н о в а н а з и д а т и , која ће се радња путем јавне дражбе на мањак 20. јуна (2. јула) т. г. у 3 сата посие подне у арач-врањевачкој општинској дворани најмањем нудиоцу издати. План, прорачун као и остали услови стављени су на јавни углед у писарници црквене општине. Извична цена је за свако поједино здање 3328 Фор. 08 нов. Црквени одбор.

С Т Е Ч А Ј. Да би се образовао стручан наставник економских предмета на монашкој школи у манастиру Опову, расписује се стечај иа једно стииендијско место од годишљих 500 Фор. за ученика, који би са том стипендијом изучио економске науке на којој економској академији. Стипендија ова исплаћиваће се из „Фонда за издржавање монашке школе у манастиру Опову." На ово стипендијско место компетовати могу они, који су положили испит зрелости на гимиазији или реалци, те би вољни били да се изучавању економских наука иосвете. Ко за стипендисту изабран буде, дужан је обвезати се, да ће ио свршетку економских наука најмање 6 годпна као паставник економских предмета на монашкој школи наставничке дужности своје отправљати, а у случају да неће, или не може тој својој обвези одговорити, да ће целокупну своту уживане стипендиЈЈе дотичноме Фонду повратити. На ово стипендијско место најбоље је да компетују они, који су се решили, да се но свршетку својих наука монашкоме чину посвете. Компетенти имају своје са сведоџбама инструјиране молбенице најдаље до 1. (13.) августа о. г. поднети Његовој Светости, иреузв. г. Патријарху Сриском Георгију БранковиКу у Карловце. У Карловцима 12. (24.) јунија 1893. Ватронат ерп. пр&в. монашке тше.

Бр. ешо. 124. С Т Е Ч А Т 80 - Ј — 3 1893. Гади сталног понуњења упразњеног учитељеког места у Соки, расписује се овим стечај, Годишња је плата: 150 Фор. у новцу, — 30. кибли жита, — 4хвата тврдих дрва, — н 3 ланца ораће земље I. класе, на коју учитељ порез плаћа. Награда за перовођство: 20. ®ор. Комнетовати могу само они, који су срн. учит. школу у Сомбору свршили, — и имају молбенице своје са нужним исправама, овом енарх. школ. одбору, до 31. јула о. г. поднети. Из седнице епарх, школ. одбора у Темишвару дана 27. маја 1892. г. држане. Епарх. школ. одбор.