Srpski sion

С ТР . 484.

ХТПСТШ СИОН."

Б Р . 30.

С Т Е Ч А Ј. И7 2-3 На упражњено меето иароха у Илоку — са платом VI. разреда, овим ее отвара етечај. Који желе месго то получитп, пмају свој^ ваљаио устројене молбенице, ако с,у и: 1 . стране енархије иутем своје надлежне конзисторије, иначе путем иадлежног им Протопрезвнтера до конца августа о. г. овамо поднети. Из седнице конзисторијалпе у Карловци 6. (18.) јула 1893. држане. Архидијецезална конзиеторија. СТЕЧАЈ. из 2-з Расписује се стечај ради иопуљења учнтељског Јиеста у Ђиру. Плата је у готовом иовцу 80 ®ор.; 20 меца жита; 2 хвата дрва ; 3 ланца земље ораће, иа коју еам учитељ иорезу п еквивалент плаћа; стан у најмљеној кући са једном собом и кујном и З г / 2 ланца баште. Рок стечају траје до 15. агуста ове године. Има се лично представити, који жели ово место иолучити. Из седннце црквепо-школског одбора у Ћиру (!. јула 1893. Школски одбор. С Т Е Ч А Ј. 49 2-з Расписује се стечај на једно место учштел.ице са платом од 400 Фор. а. вр. и 60 Фор. у име паушала. Изабраиа ће учитељица за еад, док јој школски одбор школу стално не преда, предавати женски ручни рад, но кад школу стално у своје руке ирими, изравнаће јој се плата са платом осталих учитеља, која изноен 600 ®ор. а. вр , слободан стан или 200 Фор. а. вр. у име истога, 169 ®ор. а. вр. у име дрва, нисаћег прибора, школске послуге и огрева, којим је дужна и школску дворану грејати, и тада ће дужна бити предаватп деци еве школске уредбом прописане предмете. Компетенткиње нека изволе најдуже до 25. августа 1893. по ст. к. добро инструиране молбенице долепотписаном нредседништву поднети. Из седнице шк. одбора, држане у Сентомашу 7. јула 1893. г. II. Кољовић, Лаза Каћански, перовођа школ. одбора. председник школ. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 118 2-3 Па срнској вероисиоведној основној четврторазредној женској школи отвара се стечај за учигељицу. Нлата ,је 300 ®ор. а. вр., четир Фата дрва, за школу и своју нотребу, н слободан стан са баштом. Учитељици спада у дужност све закоиом проиисане предмете предавати н децу у женском ручном раду обучавати. Молбенице се имају пајдуже до 15. августа т. г. (велике госпојиие) ПГколском Одбору послати, а тога дана ће се и избор учитељице обавити. Из одборске седнице у Павлишу (код Вршца) 4. јула 1893. г. држане. Т>. Лазаревић, Зака Глогонап, перовођа. председник. С. О. 1505. ех 1893. 100 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Ради иопуњен>а стииендијског места за струку трговачку, а евентуално и оног за струку обртиичку у знклади Петровић-Харишевој , овим се расписује стечај. Стипеидија износи годишње 300 ®ор. а. вр. Стипендију из ове закладе могу получити само младићи српске народности и источно-нравос-лавне вероисповести из земаља угарске круне; а изабране стииендисте моћи ће своје стипендије само на наставним заводима у земљама угарске круне, а тек изнимнО и с дозволом високог кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе и на наставним заводима у другој половини аустроугарске монархије или у иноземству уживати. При једнаком својству молитеља имају ирвенство они, који су без имања, иред онима, који таковога ноеедују, а у истим околностима имају првенство пре свију сродници основатеља, пок. Марије Хариш рођ. Петровић и мужа јој нок. Григорија Харпша из Земуна. Молитељи имају своје, крштеним писмом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и стању свога здравља, школском сведоздбом о до сад свршеним наукама и најпосле сведоџбом политичне влаети о своме имаовинском стању обложене молбенице саборском одбору у Еарловцимп најдал.е до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Кчрловцима 1. (13.) ,јула 1893. Председништво саборског одбора.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Атстро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стрлне земље : на годииу 5 фор. Из Срблје прима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједнни бројевп стају 10 новч. Претплата, оглаои, отечајеви, рекламације и сви рукописи шаљу се г. Сергију Шакрак-Нини&у, уреднику „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 10 новч. од једног реда ситних слова. а за жиг сваки пут по 30 повч. —• Неплаћева писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Српска Манастирска Штампарија у Новом Саду.