Srpski sion

С тр . 500.

,СРПСКИ СИОН."

Г ,р. 31.

СТЕЧАЈ. пс з з На упражњено место иароха у Ђешенову са платом V. разреда, овим се отвара стечај. Који желе место то нолучити, пмају своје ваљано устројепе молбенице, ако су пз стране енархпје нутем своје надлежне. конзисторије, пначе путем надлежног им Протонрезвитера до конца августа о. г. овамо поднети. Из седнице конзисторијалне у Карловци 6. (18.) јула 1893. држане. Архидиједезална конзисторија. 130 1 -3 Српским гимназистама! Кадар сам збринути се за 10 ђака за бесплатап ручак и вечеру у овдашнлтм најпрвим хотелима, за годину 189 3 / 4 , који би полазили ов|>е у Фијуми било хрватску илп мађарску гимназију. Првенство ће имати синови горн.о-карловачке Дијецезе. Ово мјесто може получптп п онај, којп какву малу стипендију ужива. Ко жсли получити ово мјесто, нужно је да менп ношље ове доказе: 1. Да је Србин иравославне вјере; 2. Овјеровљен по тамошњем нароху препис свједоџбе и владања; 3. нешто ПЈениЈа црковног; 4. Да је здрав. Молбеиице на меие слатп до 20. авг. о. г. по римском. На Ријеци (Фијуми) дне 24. јулија 1893. 1Тек,о Милошев.

Да је ревно у цркву полазио и знаде по

С Т Е Ч А Ј. I 20 3 ~ 3 На основу закључка шк. одбора од 7. јула 1893. бр. 47 отвара се стечај на места двезабавиље на ново установљеним српским вероисповедним забавиштима. Редовпа јс плата за сваку забавиљу 400 Фор. а. вр. и 120 ф . а. вр. у име стана. Компетенткиње морају бити Српкиње православне верс и имају најдуже до 25. августа 1893. по ст. к. своје доказима снособности снабдевене молбенице и то ио уредби снцш. сабора од 1892. г. долепотиисаном председппштву но-

слати. Изабрапе забавиље имаће и своје пома гачице и ставља им се у дужност, да испит за

забавил.е, ако га већ две године положе. Из редовне седнице Сентолтту 7. јула 1893. 1Г. Коњовнћ, перовођа школ. одбора.

не ои имале, на.|дуже за

гик. одбора, држане у Лаза Каћански, председшис школ. одбора.

ЛИ8НИЦА ЗБОНА И ШШ АНТОНА НОВОТНИЈА израђу.је по иајновијој и старој системи, са гвозденим и дрвеним крунама хармоиично удспгспа звона, са гаранпдјом на више година. Такође прима горља звонолИвница стара пукнута звона на преливање. Особито препоручује с.воја произведепа и одликована ПАТЕНТИРАНА ЗВОНА, која имају дуготра>ан, снажан и дубоки звук. Једно овако зво но од 300 кила изједиачи ее еа звуком од других од 400 кила. Да.т.г стубове за звона од гво жђа, солидна и врло лепа; звона или шоље за сатове од метала као и све друге предмете од месинга и метала што у ову струку спадају по најумеренијој цени. Звона у тежини од 100 килограма на нижз, као и врло добре шмркове за локомотиве. баште и за руке могу се на стоваришту увек готових добити Поруџбине израђује брзо и тачно Антон Новотни,

137 1 —С

Темишвар, Фабрика.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговнну на годину 4 фор., на по годнне 2 фор„ а иа четврт године 1 фор. За стране зежље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Претплата, оглаои, стечајеви, рекламације и сви рукописи шаљу се г. Сергију Шакрак-Нини^у, уреднику „Сриског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стенајеве илаћа се 10 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут ио 30 иовч. — Неплаћева иисма се не нримају. — Рукописи се не враћају.

Срнска Манастирска Штамиарија у Новом Саду.