Srpski sion

Бр. 32.

„ОРПСКИ СИОН."

Стр. 509

С Т Е Ч А Ј. 45 2-з Овим се расписује стечај на новоосновано дадиљско место у Сри. Кларији. Дадиљска плата годишња састоји се: у готовом новцу, и то: 220 Фор. (или 440 круна), 2 хвата тврдих дрва, слободан стан. Изабратој дадиљи у дужност снада уредбом прописане дадиљске дужности свршавати. Комнетовати могу само осиособљене дадиље. Новоизабрана дадиља ступиће у своје звање 1. сеитембра. Рок стечају до 21.јула, када ће се и избор одржати. Из седнице црквено-школске скупштине, воћене V Ори. Кларији (и. р. 2бот1)о1уа, ТогопШ ш.) 24. јула 1894. Душан Јов. Которач, Јован Стојков, перовођа. преде.едник.

С. 0. 2441. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 112 3-3 Ради попуљења једнога стижндијскога места у ново основаној богословској заклади Данила и Јулке Ђањанина овим се расписује стечај Годишња стииендија износи 300 ®ор. а. вр., а издаваће се у десет месечних оброка но 30 ф . авр. Просиоци за ову стипендију могу бити само Срби источно-пр^вославие вере, слушаоци срп. прав. богословског училишта у Карловцима. На ову стипендију имаде првенство потомство од рођене бра%е завештатељеве: Стевана Лазе. Василија, пок. Николе и Станка Бањанина; иза њих долази потомство рођених сестара завештатељевих; иза њих долазе на ред потомци од шлубраИе { стричевића) и иолусестара; иза њих долази младеж оних становника оићине јошанске, роднога места завештатељева, који носе име Ђањанин; иза њих имају првенство добра сиромашна деца мстога села Јошана у Лици, најносле пак могу добити ову стипендију Срби источне прав. вере окружја личко-оточкога. Међу просиоцима ове стипендије како срод ницима тако и несродницима имају првенство опи, који су сиромашнији и бољи у науци. Молител.и имају своје ваљано, исправама о народности и вероисповести, успеху у науци, о стању здравља и имаовинском стању ипструјисане молбепице најдал.е до 19. (31.) августа 1894. чшднети Њ. Високоблагородију г. Иетру пл. ЈурковиЉ/, ноджупану жупаније сремске у Вуковару, као прочелнику закладатељем именованих поузданика за подељивање ове стипендије. У Карловцима, 15. (27.) јула 1894 год. Председништво Саборског Одбора.

С Т Е Ч А Ј. 95 4-4 Отвара се стечај за учитељско место на сри. вероисиоведној школи у Фењу, на које могу и учитељице компетовати. Плата је: 300 Фор. у готовом; 2 хвата тврдих дрва; сламе колико треба; 2 ланца ораће земље, на коју учитељ порез и остале трошкове плаћа; 10 ®ор. у име перовођства; леп стан са баштом; од погреба, где позван буде, 50 новч. Учитељ је дужан све прописане предмете од Сл. ИГкол. Савета предавати, певницу држати, децу у црквеном појању обучавати и поФторну школу држати. Који су учитељску школу у Сомбору сврпшли, и испит из мађарског језика иоложили , имају ирвенство. Рок је 14. (28.) август, ког ће се дана избор обавити. Из ванредне скупшт. седнице, држане у Фењу на Петров-дан 1894. Председништво. С. О. 2440. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 111 з-з Ради попуњења два, евентуално и више стииендијских места у заклади пок. Ђорђа плем. Сервијскога Ш. разреда, нојединце са 105 ®ор. авр. годишње стипендије, овим се расписује стечај. Стипендију из ове закладе може получити онај ученик српске иародности и иравославне вероисновести, који се добро учи, примерно влада, који је сиромашног стања, а навршио је 12-ту годину својег живота. Питомци Ш. разреда ове стин. закладе могу се временом, ако све једнако буду имали потребну квалиФикацију, промаћи у више стииендијске разреде и то: у П. разред са год. стипендијом од 157 Фор. 50 нов. авр. и I. разред са год. стипендијом од 210 Фор. авр., и имају у том погледу првенство пред другима, који те етипендије несу уживали. Молитељи треба да цоднесу своје крштеним писмом, школском сведоцбом, сведоџбом сиромаштва и најпосле лечничком сведоџбом о том да су здрави, обложене молбенице до 19. (31.) августа 1894. саборском одбору у Карловцима. У Карловцима, 15. (27.) јула 1894. Председништво Саборског Одбора. 0 Г Л А С. ЈзГТ^Г" Срнска православна црквено-школска оиштина у Новоме Саду расписује овим стечај за оправку сахата на саборној цркви. Услед тога позивају се стручљаци, који се оваковим нослом баве, да своје понуде најдуже до 3. (15.) септембра о. г. овом председништву поднесу. У Новом,е Саду, 1. (13.) августа 1894. Аркадије Марковић, П. Попадић, књиговођа. потпредседник.