Srpski sion

В р . 38.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 607.

се овим речена Катарина, да у року од 6 меееци, рачунајући од првог увргатења сдикта овог у новине, консисторији овој или сама јшчно предстане, или место садањег пребивања свога пријави, пошто ће се иначе против ње поведена бракоразводна нарница и без ње окончати. Из седнице Архидијецезалне Консисторије држане у Еа/рловци 23. августа (4. септембра) 1894. годАрхидијецезална Консисторија.

С Т Е Ч А Ј. 156 з—з Расписује с.е стечај на два упражњена сти•аендијска места за техничаре и реалце из закладе нар. добротвора Ј1уке МиланковиНа и сестре му Марије Петровићке. Стипендија износи па годину 500 Фор., која се добија у 10 месечних оброка т. ј. од почетка до свршетка школске годипе. Молби на та места ваља приложити: крштено писмо, лекарску сведоџбу о здрављу, сведоџбе о свршеним наукама и сведоџбу сиромаштва. Ко жели добити једно од ових стииендијских места, иека поднесе молбу своју најдаље до 1. (13.) октобра о. г. потнисаном одбору. У Новом Саду 2. (14.) септембра 1894. Црквени Одбор српске православне црквено-гаколске општине новосадске.

С Т Е Ч А Ј. 159 !- 3 Расиисује се стечај на једно стипендијско место из закладе покојног Јеа>те Михајловића Јанковог. Стипендија састоји се из годишње 300 ф . ав. вр. коју своту питомац полгодишње у наточ нрима. Проситељн стипендије имају своје молбенице подкрепити: , 1. Сведоџбом, да су православне вере, од сри. православних родитеља у Сомбору рођени или да су им родитељи најмање 10 година стално у Сомбору живили. 2. Сведоџбом о примерном владању. 3. Сведоџбом о положеном испиту зрелости. 4. Сведоџбом да су телесно потпуно здрави. 5. Сведоџбом о сиромашном стању. Рок стечају траје до 20. октобра т. г. ио ј иашем календару. Молбенице се имају до одређеног рока подписаним поднети. У Сомбору, 11. септембра 1894. Љубомир Кунусаревић окр. протопресвитер сомборски и председник управ. одбора закладе Јсф. Мих Јанковог.

ЈАБНА ДРАЖБА. I«« 1-1 Срп. правосл. црквена општина у КаЉу издаваће своју на нијаци лежећу кућу (бивши шилдгерехтигкајт) за гостионицу или за, другу какву радњу и трговину, састојећу из 5 соба, с кујном, шпајзом, подрумом, шталом и шупом, зиданом леденицом и заједно с касапницом на 3 године, — почињући од 1. новембра 1894. по римском до последњег октобра 1897 г. — дана 2. (14.) октобра о. г. у 2 сата по подне па јавној дражби иод закуп. Закупиици дужни су 25 ®ор. или 50 круна у нме пишманлука положити. Ближи услови могу се сазнати у писарници срп. прав. црквенс оп штине у Каћу. Из седнице срп правосл. црквене скупштиие држане у КаЛу, 8. (20.) септембра 1894. Председпиштво.

С Т Е Ч А Ј. 154 з-з Оставком гђце Љубице Ђисаловић, срп. нар. учитељице, овим се расиисује стечај за учитељиг^у на сри. нар. вероисп. основној гаколи у Св. Ћурђу на Бегеју —• Ве^а 8г(;. бубг^у — у торонт. жупанији. Са тим местом скопчана је годигања нлата у готовом новцу: 300 ®ор., за повторну гаколу 40 Фор., два хвата тврдих дрва, два хвата рламе за огрев, 10 Фор. у име бапгге, 6 Фор. за писаћи прибор и слободан стан. Изабраној учитељици спада у дужност, све в. ц. школ. уредбом прописане предмете у школи нредавати. Молбенице ваља до 25. септембра по ст. кал. црквено-школској ошптини послати, у који ће се дан и избор обавити. Из седнице срп. нрав. школског одбора, држане у Ђега Св. Ђурђу 29. августа 1894. год. Душан Богаковић, Тома Бољац, учитељ п перовођа. гак. председник.

За г. г. свештенике препоручујем врло фипих и добрих ШЕШИРА И ЋЕЛЕПУША сопетвеног фабриката, са разним иајсолиднијим ценама, брзом и тачном послугом. Поруке са стране такођер обавл.ам и шаљем с платом у паточ (Шсћпаћте). Молећи за многобројну иосету С поштовањем Петар Маркуш, шеширџија пређе А. Јекић и Маркуш у кући госп. Николића бр. 16. на главној пијаци 155 3—3 У Новом Саду.