Srpski sion

Кр. 4п.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 639.

натска Захара" издаиа је на оцену члану Мнлутину Јакшићу. — А иедагошка расправа Радпвоја Поповића: „ Монтењ и Локе" издана је на оцену члаиу А. Јорговићу. - (0 напредовању православних Срба у бачком Петровом Селуј пишу нам ово : „Лицем на Крстовдан 14. о. м. превео је наш г. парох Панта Поповић И8 римокатоличке у иашу веру девојку Ану Керестешеву, која полази за овдашњег једног Србина. Од 1'. 1876. до данас, од како је овде парох г. Панта Поповић, прешлоје у нашу православну веру њих деветоро, а ив наше у другу коју веру није нико нрешао. Овом приликом смо у стању са радошћу и то да наведемо, да је број нравославних од г. 1876. норастао са 520 душа, те даиас има 2180 душа у Петровоме Селу. За то време Срби су у сваком ногледу јако напред коракнули. Они су неколико стотина ланаца земље натраг прекупили. У нашем месту има сад пет православних школа, а скорим ће бити п једно забавиште, дакле за три школе више него што је било до г. 1876. Све те школе издржава политичка општина, ма да су вероисповедне; нсто тако плаћа она пароха па и саме црквењаке, и према урбаријалиој намирн од г. 1890. која је највише заузимањем нашег пароха така начињена, добио је сваки наш учитељ по 5 ланаца земље а па,рохијске две сесије по 11 ланаца и дужна је наша политичка' општина не само досадање свештенике и учитеље и т. д. издржаватп, него колико их год требало буде. С тога је овдашња дрквена општина креирала још једно свештеничко место са 700 фор. плате, што је преч. консисторија већ одобрила, и сада стоји до саборског одбора да код надлежног министарства изради, да се новрати залишна нарохнјска сесија, те ће тада, а да се овдашњи народ ни једниж новчићем не оптерети, моћи још један одличан свештеник лепу службу добити. Пнтервендијом г. пароха нашег остало је, противу закључка политичке општине (у којој су у огромној већини Мађари), нашем месту старо српско

име. То, што политичка ошитнна скоро све терете наше црквене општине сноси, учинило је, да је црквена општина наша кадра увек и верозаконски принос и саборски трошак и протопресвптерски перценат из своје благајне, чије је пмање приликом деобе јароша са преко 7 ланаца порасло, плаћати. И тако овде живе и живеће Срби без икаквог пореза осим државног. Сри. прав. црквена општина наша узелајеусљед тога на себе, да плати у осам годишњих рата до 1700 фор. верозаконског ирпноса н саборског трошка, и вратиће свима онима, који су у то име што до сад уплатили. Да све то буде, највише је муке уложио наш г. парох Паига Поиовић. Тако ради наш родољз г биви поп-Панта, који је иашу онштину толико унапредио".

Јавна благодарност. Позиати родољуб српски госп. Пека Милошев, становник Речки, са супругом својом Драгињом, даровао је св. цркви Мартоношкој дивио израђен сребрн сасуд за иросфору у вредиости од 120 фор. Српска правосл. црквена општина, Мартоношка, прнмајући тај леии дар, са поносом увршћује г. Пеку Милошевог и сунругу му Драгињу у редове нриложпика своје свете цркве, у којој је и сам св. крштење примио, — те им на дару том поред других нризнања и овим путем најтоплију благодарност изјављује. У Мартоношу, 15. сеитембра 1894. г. Влајко ЈеремиЂ, нредседник. Младен Јосик, нарох.

Готов је: ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ

МА^АСТИРСКЕ ШТАМПАРИЈЕ,

Цена 40 повч. Може се добити код управе Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 164 2-з Оставком г. Стеваиа Коларића, који је изабраи за учитеља на вишој девојачкој школи сомборској, остало је овде упражњено мес.то учитељско, те се овим стечај расиисује. Плата је 500 ®ор., 99 Фор. у име огрева и стана док општина не буде у стању стан у нарави дати; 25 Фор. у име послуге, 12 ф . 50 н.

за писаћи ирибор, један ланац ораће землЈв и башту. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом пронисане нредмете предавати у оном разреду, који му овдашњи збор учитељски односно школски одбор доделио буде. Осим тога у дужност ће му спадати нрп сваком богослужењу у цркви у једној певници нојати, уз часни иост ускршњи