Srpski sion

Стр. 640.

„СРПСКИ СИ08."

В р . 40.

средом и петком на Јутрењу и преждеосвештену долазити и појати. У обзир ће се узети само они компетенти, који су сомборски прииравници а исиит су из мађарскога језика положили, Примећује се, да ће се дотични бирати као привремени за школску годину 1894 /5. а но томе ће се или новом избору подврћи, или ако добар успех у школи покаже, преноручсн ће бити сл. енарх. швол: одбору на иотврду. Рок пријаве траје до 30. октобра но нашем календару о. г. Из седнице школ. одбора, држане у Кумани 14. сентембра 1894. год. ааменик перовође: Стеван А. Мирковић Стеван Секулић

свештеник, школ. управитељ.

председник.

С Т Е Ч А Ј. 16 3 2-3 На српској основној четворо-разредној вероисповедној школи у Бођаии упражњено је учитељско место, на које и учитељице комнетовати могу, а плата је 300 Фор. а. вр , стан, врт и огрев. На ово место могу се тражити само опи, који су сомборску учитељску школу сврпшли и иснит из мађарског језика положили. Молбенице ваља упутити на председништво црквено-школске српске православне ошитине у Ђађани (п. р. Уајкгка, Вас8-Во(1го§-ћ те§уе). Рок је овом ионовљеном стечају до 10. (22.) октобра о. г. Председништво. С Т Е Ч А Ј. 169 3 - 3 Расписује се стечај на једно стипендијско место из закладе покојног ЈеФте Михајловића Јанковог. Стинендија састоји се из годишње 300 ф . ав. вр. коју своту иитомац полгодишње у наточ нрима. Проситељи стипендиј«? имају својс молбенице подкрепити: 1. Сведоџбом, да су православне вере, од срн. православних родитеља у Сомбору рођени или да су им родитељи најмање 10 година стално у Сомбору живили.

2. Сведоџбом о примсриом владању. 3. Сведоџбом о положеном испиту зрелости. 4. Сведоџбом да су телссно потпуно здрави. 5. Сведоџбом^ о сиромашиом стању. Рок стечају траје до 20. октобра т. г. по иашем календ&ру. Молбенице се имају до одређеног рока подписаним ноднети. У Сомбору, 11. септембра 1894. Љубомир Купусаревић окр. протопресвитер сомбореки и председник управ. одбора закладе ЈеФ. Мих. Јанковог. Бр. 38 ех 1894. Шк. О. 161 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. На сомборској сржкој вероисиоведној средсредњој мушкој школи, овим се стечај ради сталиог попуњења једног учитељског места расиисује. Од комнетената се тражи, да у сваком ногледу имају законом нрописану квалиФикацију. Са овим местом скопчана је годишња плата од 620 Фор. а. вр. и 80 Фор. у име станарине, но са том иримедбом, да ће сваки изабрани учитељ до закључно септембра месеца 1895. године само половину од горње плате т. ј. 350 ф . уживати за то, што ће се ирва половина у смислу наредбе В. Ц. Н. Ш. Савета Ас1 273 ех 1893. 44 ех 1894. и § а 1. зак. чл. XXXVI. ех 1893. државног закона удовици преминулог учитеља издавати. Изабраном учитељу је дужност све прописане предмете у школи предавати, децу у цркву водити и њих тамо надзиравати, као и по потреби у цркви при св. богослужењу појати. Рок стечају излази од првог дана уврштења у званичном листу „Српском Сиону" па за шест недеља. Ваљано инструиране молбенице вал>а упутити овом Шк. Одбору. Из седнице м. Школског Одбора, држане у Сомбору 8. (20.) септембра 1894. год. Жарко Ј. Поповић, перовођа. Никола Г ЈВ. Вукићевић, председник.

Молимо и позивамо наше претплатнике, да нам дужну претплату што пре пошљу, да не би морали у томе погледу изнимне кораке чинити. Администрација „Срп. Сиона".

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а стране земље : на годину 5 фор. Из Србхђе прима претилату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једногредаситпих слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. —- Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.