Srpski sion

С тр. 30.

Б р . 2.

ник нар. цркв добара у износу од 600 ф ., дакде у суми 800 Фор." Г. архимандрит је ногодио у жицу која разгрева груди и седих игумана, и добисмо дивну слику братске слоге, и видесмо иример одушевљења за свету ствар, јер овим редом г.г. настојатељи убележише своје прилоге од личне нлате на „ фонд св. Саве": 1. Архимандрит крушедолски г. Гаврил Змејановић 800 ф. 2. Архимандрит хоповски г. И. Дошен 200 ф. 3. Протосингел Никодим Лемајић . . 50 ф. 4. Игуман кувеждински г. Генадије Поповић 200 ф. 5. Игуман привиноглавски г. Тео®ан Косовац 100 ф. 6. Игуман раковачки г. Спиридон Илић 100 ф. 7. Игуман јазачки г. Сава Орловић . . 200 ф. 8. Игуман бешеновачки г. МитроФан Павловић 100 ф. 9. Игуман раванички г. Емилијан Бајић 100 ф. 10. Настојатељ Мале Гемете г. Милутин Јакшић 100 ф. 11. ПроФесор монашке школе г. Валеријан Прибичевић 50 ф. 12. Монах и актуар саб. одбора Георгије Марјановић ■ 20 ф . Свега . . 2020 ф.

Што се тиче прилога од самих манастира, како смо са поуздане стране дознали, поднеће свака управа одређену своту на одобрење административном одбору, који ће према кућевним околностима одредити прилог на „ фонд св. Савски" у годишњим однлатцима, или једанпут за свагда. Како чујемо Крушедол је одредио 2000 Фор. а Гргетег је већ нослао 1000 Фор., а Беочин 1000 Фор. Остала пак г.г. настојатељи чији је долазак овог новог љета у Карловце био спречен, неће изостати од своје браће. Са поносом бележимо ово, а то је утешна и радосна нојава, која служи на част монашком чину. Не сме се изгубити из вида, да манастири унашају већ одређену своту за издржавање монашке школе у Хопову, да су купили штампарију, да више манастира иружају потпоре ђацима у гимназији карловачкој, а онда се и признати мора, да има и међу браћом монасима људи који схваћају свој позив, који хоће и у добу просвете и културног напредовања да живе за народ!... Тако је ето прослављена нова година у двору српског Патријарха Георгија. Срђа.

Б Е Ј1 Е Ш К Е. (Прилог на „#онд св. Саве".) Суботичка сршка цркв. општина у последњој својој одборској седнпцп, на предлог свога врлог председника г. Миле Милосављевића, одредила је на св. савскп фонд 500 фор. Г. Мпла Милосављевић, жудро и топло разложивши племениту и узвишену сврху установе св. савског фонда; даље, напоменувши очинско старање, заузпмање и матерпјалне жртве преузвишеног оснивача истога фонда господина патријарха српског Георгија Бранковића. — уједно је изјавио, да ће у ту сврху сам лпчно још и од куће до куће ићи н купити прплоге. По одушевљењу, којим је говор г. председиика попраћен, надатп се, да ће Суботпчани осим горње своте, још са доста знаменитом свотом притећи к „фонду св. Саве". Евала таковом председнпку и таковој свесној општини!

Ч И Т 7 Љ А. (•}• МитрОФан ХукиЋ.) јеромонах манастира Грабовца , у будижској епархији, преминуо је 18. децембра 1894. у 76-ој години старости своје. Вечан му спомен! (| В. Милан Марин) српски народни учитељ и књижевник, нреселио се у вечност после трогодпшњег тешког боловања у Голубинцима у 26-ој години млађаног жпвота свога. Покојник је учио гимназију у Карловцима а свршио је учитељску школу у Сомбору. Био је учитељ^најпре у Марадику, а после у Голубинцпма. Пок. Марин бавио се и књпжевним радом — писао је приповетке из народног живота, које су излазиле у „Јавору", „Стражшгову", „Боеанекој Вили",„ Бранику" итд.'Одабраније'му приче изншле су г. 1892. у засебној књизи с натписом: „Из равнога Срем а". Био је вредан, одушевљен и савестан учитељ. Српски народ изгубио је у покој-