Srpski sion

Б р . 9

„СРПСКИ СИОН."

„згћбко ргауо81ау1је 2ш оД 1а21 1 ораЛапја"; а у .гутњи с-војој заборавио, да је та шака блата баш доказ — њему у лиде. , 1)оћгот рикп" ће п то добро доћп. а мп би хтели одговор на ностављена два захтева наша. Ал не из те блатњаве руке „КаМГско«' 1лв1а", него од онога, коме смо их упутилн. Ч И Т V Љ А. (ј Василије Груи&.) .И опет једно име више у читуљи српских раденика. и опет један гроб више"... Тако је ночео свој говор почасни иротојереј и парох пештански. учени старина наш Симеон Костић при опелу Василија Груића, многогодишњег бележннка сва три одсека епархијске управеу Св. Андреји. Васа је био син Драгутина Груића. негдашњег нроте Мохачо-нољског. а брата блаженопочившег Енископа Ннканора. Око 1860. године био је Васа један од првпх јуриста на бечком универзитету, где је и до адвокатске дипломе дошао, али — судба је тако хтела и Васу, блаженопочивши владика Арсеније к себи позва 1868. год. Ту — у Св. Андреји, — чика Васа својпм оштрпм умом. искреношћу и заиста својим научним апаратом за кратко време тако задоби љубав и поверење у свога освећеног старешине. да га овај за свог правог нријатеља.-сматраше ; та био му је бележник-референт. нрави тајпи саветппк, у свему п свачему десна рука. Био је он прави тип карактер Србина, господина од старије гарде. Па и норед свега челик-Српства свога бијаше 15аса обљубљен и ноштован од целе вароши. При иогребу му окуиила се сва ондашња и околна ннтелигенција без разлике вере и народности, пола и узрасга. Виђесмо му ири погребу осим иреставништва српске правосл. црквене општине Св. Андрејске и цео магистрат варошки. а на челу му са узор-Србином, Јевђенијем Думчом градоначелником; заступљен бијаше и срески кр. суд, и корпорације разних другпх завода. При опелу му нрисуствоваше десет околних свештеника. од којих њих осморо чинодјејствоваху; а црква и порта, иа и улице пуне, закрчене тронутим народож. Љубав и уважење према пок. чика Васи показа и доказа и Његова Високоиречасност г. Платон Телечкн, Архимандрит беочински. патријарашки мандатар епархије будимске и члан сабора краљевина Хрватске и Славоније, који не ножали труда, те у ово опако зимско доба на прву жалосну вест и пође и стиже и сам из Веочина у Св. Андрсју, да начелствује и носледњу ношту и сам ода ншием добром чика Васи. Зато и на овом

месту, нека му је и од стране овдашњег околног свештенства па и од стране Васиних присних највећа благодарност! Нека је овде хвала и благодарност н руском нроти г. Кардасевићу, магистеру Духовне Академије: почасном протојереју -и пароху иештанском г. Симеону Костићу и осталој господи свештеницима; даље магистрату варошком. среском кр. суду и целој вароши без разлике вере и народности; благородиом г. Петру Луии. веленоседнпку и посланику на државном сабору у Б. Пешти. а п певачкој дружини месно.ј. јер се сви горе наведени иожурише, да својин нрисуством барем у неколнко ублаже нам тугу п жалост за изгубљеним нашим чика Васом. коме нека је цриа семља лака! У Чобанцу, 16. фебруара 1895. Ст. ЂурђевиИ. нарох.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Г. Д. Р. у 3. Вн сте се зажелили Шакрака; зажелили сге се свађе. зажелили бруке п покора: ал вам жељу иснунити не можемо. Ми смо њежнији према вама. него што сте ви према самом себн. Ми нисмо -- Шакрак. А кад ви будете уредник .Срп ског Сиона", изволнте онда читати буквице административним одборима итд. какве знате и какве усхтете. До год се. пак. не оканете наше личности, те о ствари, о којој желите, не иоведете реч без „иримесе" вашег и сувише истицаног субјективизма. дотле се не надајте нашем одговору п нашем одзиву. Иначе, братско вам ноздравље! ПРИЛОЗИ .ФОНДУ СВ. САВЕ". Уредништву овога листа стигли су и ови ирилози ..фонду св. Саве": 15. Од г. Жорђа Милића пароха у Мајару ?> фор. Приложили: г. Ђорђе Милић 2 фор. г. Ђуро Поновпћ учитељ 1 фор. 16. Од г. Светозара Поповића пароха у Мађ. Чанаду 10 фор. Прилози из 7. бр. .Српског С иона" 157ф.41и. Свега 170 ф.41 н. Новац је предан управи срп. нар. цркв. фондова. ПОСЛЕДЕИ ПУТ овим путе.и. потражујемо од својих дужника дужну нам претилату из г. 1893. н 1894. и наплату за стечајеве н огласе, уврштене у „Српскп Сион' из тих година. Админнстрација .,Српског Сиона". II, Исказ прлога за „фонд Св, Саве' 1 . Сомбор: иресветли г. Ника Михајловић, председннк кр. табле у миру 200 фор. Карловци: г. Лукпјан Богдановић 25 ф.