Srpski sion

Стр. 235

а не задоцњена камата; јер суд често ову камату не дозвољава. Тек онда, ако обновљена тужба остане без успеха, онда се зарачуната већ камата отпису е, а уплата исте пренаша на покриће главнице, као што је у спорном случају и учињено. То се није морало учпнити, јер дотична заклада нити добија тиме што год, нити би изгубила фактички што год. Ал се то чини из обичаја и правила, која захтевају. да се отппсују камате, а не главница. Камате и у сиорном случају нису одмах отписане, јер се надало ноновном тужбом добити и камате и главннца. А у свему томе нема ништа страшног нити штетног ио интерес дотичне закладе. И но томе, иема ту нити каквог дуга -)елићеве закладе, нити чијих год грехова да их ова заклада испашта.

ас1 ј.) На прегледање манастирских рач}'на издано је у г. 1893 фактички 1180 фор.; издана .је толика свота не за нрегледање тих рачуна из г. 1892 или једне ма које, него за. прегледање манастирских рачуна из 10 година ире данашње управе фондовске, а из онога добч, кад није било нити надзорника народно-црквених добара, нити прегледања манастирских рачуна. 1180 фо[>. утрошено ,је на нрегледање преко 200 манастирских рачуна. Зашто ги рачуни нису прегледани до данашње уираве фондова — до времена данашњег саборског одбора, томе треба узрок тражити изван данашње унраве, те не кривити ову, ради туђе воље и крнвице. (Ниставијпе се).

.2^5)

Б Е Л Е Ш К Е. — (Архијерејока богослужева.) Шегова ('<><:тост, тгреузвишенн Гоеаодин Патријарх Георгије, богослужио је на дан Благовести и Цпети у манастиру Веочину. На Благовести је Његова Светост ироизвео ђакона Георгија Марјановића за протођакона. а рукоиоложио јерођакона Неофита Сабадоша за ирезвитера. н богослова Димптрија Јанковића за ђакона. На Цвети рукоположио је св. иатријарх овога за ирезвитера. а монаха Георгија Летића за ђакона. Г. Летић се замонашио 23. марта о. г. у манастиру Беочпну. Његово Високопреосвештенство, Господин Епископ бачки Герман ОттачиЛ, богослужио је на дан Благовестп у саборној цркви новосадској и изговорио красну Архинастирску поуку. — (Радња епархијских влаоти у Нов. Саду.) /. Консисторија бачка држала је 20. марта (1. анрила) под нредседнпштвом Њег. Внсоконреосвештенства Госн. Германа Оначића своју редовну седниду. у к °ј°ј Ч реферисани ови иредмети: Прочитан је отнис вис. Министарства просвете: у нредмету моЛЈене државнс нрпномоћи цркв. општпни кисачкој; у нредмету катихнзације на новосадској мађ, кат. гикназпји. -- Нреноручен јс внс. мнннстарству за државну нрнномоћ Д. '1'. нарох у 0- — Узет је на

знање извегатај пспнтне комнсиЈе за стечаЈне нсннте* да су Ннкола Теодоровић лични канелан и Врљко Миросављевић ђакон у Н.-Саду положили стечајни нспнт. — Узета је на знање нрезидијална наредба, да се протнв оуснендованог а ренптентног нароха нетровоселског П. П. уиотребн брахијум. — Дозвољено је цркв. онштини туријској, да своју св. цркву оправити н украситн може. — Препоручен је високом миниетарстгу радн получења редовностн јереј Ж. П. катихета у С. с том клаузулом. да може само на парохију иоследње класе комиетовати. Одбнјена је Ана уд. Чуиић са молбом да се внс.т. Саб. Одбору нрепоручи радп нолучења ирипомоћи пз јерарх. фонда. јер на ту цел нема фонда. — Принуштени су к избору на иарохију Гложанс-ку А. М. нарох у Сефкерпну и Н. Т. канелан у Н.-Саду. — Препоручени су внсоком министарству за државну прииомоћ сви свештеници у ово.ј енархији. који су тога ради молбу ноднели. — Псто су тако иренорученн вис. министарству за држ. ирипомоћ н све оне свешт. удовице, које су тога ради молбу ноднеле. — Осим тога је решавано више бракоразводних иарнпца н донета једна бракоразводна иресуда. //. Админжтративнк одбор држао је следећег дана своју редовну седницу, у којој су нредузети ови нрсдмсти: Узета јс на знањс одлука високосл.