Srpski sion

С тр . 632. „СРПСКИ СИ ОН." Б р . 3 8. и. шаљући вам наш Архипастирски поздрав и благослов, молимо се и молићемо се иепрекидно Богу, да низпошиље на вас духа премудрости, духа разума, духа страха божија, и да вас све без разлике благослови. Амин. Из седнице св. Архијерејског Спнода у Карловцима 1 7. (29.) септембра и сљедујућих дана 1895. год. торжествоване. Георгије е. р. Патријарх. » Нектарије е. р. епискои вршачки. Мирон с. р. еиискои накрачки. Михајло с. р. епископ горњо-карловачки. Герман е. р. епископ бачки. Ф НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. ОТВАРАЊЕ СВ. АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА.

У прошлу недељу на балкону патријарашкога двора залепршаше се. из јутра рано, четири заставе: царска, угарска, троједничка и српска. У 10 часова дошао је у цркву св. Патријарх Георгије са високопреосв. г. г. епископима Нектаријем, Мироном, Михаилом и Германом , праћени од свештенства. После патријарашког благослова и отпеваног стиха „ис пола етп деспота" отпочета је св. литургија, ко.ју је служио прота и нр. ректор богословпје г. .Јован Вучковић са иротођаконом и професором богословије Димитријем Бранковићем. За време св. литургије Његова Светост је била у' своме столу, а високопреосв. г. г. епископи у олтару. При јектенијама сиомињани су иосле Његове Светости, високопреосв. г. г. епископи но реду старешинства. За време причасног ушла је и Његова Светост у олтар и преузела началство у богослужењу. Но свршеној св. лптургпји отночело је иризивање св. Духа, које је богослужио св. натријарх Георгије уз асистенцију више свештеника. Након дивне молитве, којом се на колени нризива помоћ божја, а коју је ,,ст> умилешем" очитао св. патријарх Георгије, изашли су ђакони са дикиром н трикиром на амвон,

те је, нротођакон Бранковић нзговорио красно многољетствије за премнлостивог нашег цара и краља Франц Јосифа I, после којег је Његова Светост у олтару отпевала „многаја, љета"; а изван цркве паљене су прангије. По свршеном богослужењу отпраћени су Његова Светост и високопреосвештени епископи у патријарашки двор. Многа одлична публика, са свештенством, прикупила се у престолну дворану патрпјарашкога двора, да присутна буде отварању св. Архијерејског Синода. У прочељу дворане, пред престолним седиштем, застрт је био зеленом чохом стол, а на столу постављено је било Јеванђеље, дпвап сго јећн крст са својим иостољем н два велика црквена престолна свећњака са воштаннцама. На улазу из патријархових одаја отворише се двокрилна врата и у дворану ступаху Његова Светосш и високопреосв. г. г. епискоии, а за њнма народно-црквени и патрцјаршки тајник г. Др. Секулић. Његова Светосг стаде пред престолно седиште, смештено под узвишеним балдахином на црвеном чохом застртом нодножју. Високопреосв. г. г. еппскопи по старешинству заузеше стојећи места своја око сннодалног стола пред црвеном кадифом ностављеним столицама.