Srpski sion

С тр . 704.

„ОРПСКИ СИОН."

В р . 42

Е. бр. 1018. К. 907. ех 1895. 197 1 -3 С Т Е Ч А Ј. Расписујссе стечај на.једно упражљсио место у штгте.пд. аакладн блажеиоч Псгра 1 >ожн1 ):1 од годишљих 105 Фор. Молител.и имају доказати : 1.. да су Срби православне вере ; 2., да су сиромаишог стаи.а ; 3 , да су последњу школ. годину с врло добрим успехом еиршили, 4., да су телесно и душевпо потиумо здрави. У смислу основног писма могу за иптомце нзабрани бити само опи, који су из енархије темишварске, а међу овнма има;у првенетво они, који су у Араду рођени. Молбенице се имају до 14./26 новембра 1895. нотписаној конзисторији подиети. Из седнице еиарх. конзисторије у Темпшвару 17. (29.) октобра 1895. Енар. Конзисторија Темишварска. ОГЛАС ДРАЖВЕ 201 1 -з Уирава ман. Гргетега издаваће иутем јавне дражбе дана 13/25. новембра о. г. Поиашу и Риболов у својој на Дунаву лежећој Ади Козјак на три године под закун. Сваки онај који дражби пристуиити жели, има 10°/ 0 од извикане цене у име вадиума положити. — Ближи услови могу се увек код управе видити. Дражба ће се обавити у 10 сати пре иодне. Управа манастира Гргетега. С Т Е Ч А Ј 198 1-зГ Расписује се стечај на упражњено учител.ско место у Бати. Плата је учитељска : 30:) ф . у готовом новцу, стан са 1. собом, кухињом и банггом; 5 ланаца ораће земље, на коју онштина иорез илаћа; 23 ф . у име огрева, 5 ф . за пероводство; од великоЈ 1 укоиа 1. ф. од малог 50 новч. Изабраном учитељу у дужност спада • све предмете школском уредбом означене предавати, десну певницу и недељну школу држати. Првенство имају свршени сомборскп, и из мађарског језика оспособље.ин принравници. Рок стечају је 21 нов. т. г. У Бати (и. р. Егс1 1ејегш.) 15- окт. 1895. г. Цркв. школски одбор. Вр. 2. ох 1895./Школ. Одбора. 190 3—3 С Т Е Ч А Ј. 11а тсмел.у одлуке сл. Е. 111. О. Бачкога бр. 173! ех 1895. расписује се стечај, на упражњено

овдашње учитељско место у смиелу „Уредбе, за срп. иар. школе од 1872. год." §. 67. са роком од 6 недсл.а дана. 0 овим учител.ским местом скопчана је годишн.а плата од 720 Фор. т. ј. седам стотина два десет Фор. а. вр. и то : из варошке благајнице. нримаће годпшње 420 Фор а из црквено опћннске пак 300 Фор. сразмерио у месечним оброцима, а сем тога слободан стан и четирн хвата мекапих дрва, од чега ће се и школска дворана грејати. Учитељ ће дужан бити: школском уредбом од 1872. год. §§ има 18. и 79.-им, не мање и §§§-има 15. 17. и 18-им Дисцинлинарних иравила. од 1876. год. ирописане дужности, уз горе наведену учитељску плату, тачно и савесно обављати. Осим наведених дужности, учител. ће обвезан бити тачно и савесно вршити и дужности, опћинског перовође у свима органима црквено школске опћине. Компетовати могу, сви они срм. нар. учитељи, који 58-им §-ом Школске уредбе од 1872. нрописану квалиФикацију имају — и који — сем оспособљења из мађарског језика, нотпуно, како усмено, тако и писмено, исти језик у власти имају. Нрвенство имају, који сем свега овде жел.еног имају праксу од више година, н који су на потпунце извеџбани обављати дужности опћинскога перовође, који дакле, добро познају дух свију наших автономних законских уредаба п наредаба Добро инструиране молбенице ваља слати иа нотписани одбор. Дано, из седнице срп. нравосл. школског одбора, држане у Сегедину 25. септембра 1895. У име Школског одбора: Александар Мајски Јосиф Агрима привр. перовођа. нредседнпк. Једика српска ж- фаОрика свештеничких шешира и ћелепуша. За гг. свештенике преноручујем врло финих и добрпх шешира и ћелепуша, соиственог ®абриката — са најсолиднијим ценама. Послуга брза и тачпа. Поруке са страпе такођер обављам и шаљем са платом у наточ (Касћпаћте) норед моје гаранције При наруџбиии довољно је назначити меру око главе. Молећи за многобројну посету, јесам Са одлнчнпм поштовањем П етар Маркуш, шеширџија пређе А. Јекић н II. Маркугаа 5 — 53 Новн Сад (главна пијаца).

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и сгечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситиих слова, а за жиг сваки иут ио 30 новч. — Неилаћеиа иисма се ие нримају. — Рукоииси се не враћају. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.