Srpski sion

С тр . 734. „СРШЖИ СИОН.

С Т Е Ч А Ј. 199з -з Потписаиа цркв. шкојг . општина попог.о раеписује стечај, на овдашњој срн. правоел. школи. Илата је годишња 400 ф. (или 800. круна:), слободаи стан са две собе, кујном, јеловником и новољном баштом; иа огрев сламе колико му је иотребно. Од сваког ногреба где нозван буде 50 нов Учитељу у дужност спада све школском уредбом и наставним планом проиисане предметепредавати; новторну школу одржавати, у цркви редовно појати, децу црквеном нојању обучавати и перо у седницама водити. Кункурисати могу оспособљени за учитеља, који су вични мађарском језику и иснит из истог положили. — Рок траје до 8. новембра о. г. а избор ће се 12. иовембра обавити. У Бајши (Бачка) 17. октобра 1895. Црквени Одбор. Срп. прав. црквено-школ. општина Е 1091 I. 222 ех 1895. 194 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Расиисује се стечај на ђаконско место при саборној цркви у Вршцу. Плата је, осим обичних ђаконских берива, 600 Фор. годишње. НатицатеЛ )и ваља да своје молбенице овој конзисторији поднесу до 12/25. новембра о. г. Из седнице епарх конзисторије, држане у Бршцу 18. септембра 1695. Еиарх иј ска конзисториј а. Једина српска фабрика свештеничких шешица и ћелепуша. За гг. свештенике препоручујем врло финих н добрих шешира и ћелепуша, сопствеиог ®абриката — са најсолиднијим ценама. Послуга брза и тачна. Поруке са страпе такоћер обављам и шаљем са платом у наточ (Масћпаћше) поред моје гаранције. При наруџбини довол.по је назначити меру око главе. Молећи за многобројну носету, јесам Са одличним поштовањем Петар Маркуш, шеширџија иређе А. Јекић и ii. Маркугаа 6— 53 Новн Сад (главна нијаца). ОГ.1АС ДРАЖБЕ 201 з-з Управа ман. Рргетега издаваће нутем јавне дражбе дана 13/25. новембра о. г. Лопашу и Риболов у својој на Дунаву лежећој Ади Козјак на три године под закуп. Сваки онај који дражби приступити жели, има 10% од извикане цене у пме вадиума ноложити. — Ближи условп могу се увек код управе видити. Дражба ће се обавити у 10 сати пре подпе. Управа манастира Гргетега.

вр . 44.

Е. Гф. 1013. К. 907. ех 1895. 197 3-3 С Т Е Ч А Ј. Распиеује се стечај на једно упражњено место у штгтенд. заклади блаженоч. Петра Божића од годишњих 105 Фор, Молитељи имају доказати : 1., да су Срби православне вере; 2., да су сиромашног стања; 3, да су последњу школ. годину с врло добрим успехом свршили, 4., да су телесно и душевно потнуно здрави. У смислу основног писма могу за иитомце пзабрани бити само они, који су из епархије темишварске, а међу овима имају ирвенство они, који су у Араду рођени. Молбенице се пмају до 14./26. новембра 1895. потписаној конзисторији иоднети. Из седнице еиарх. конзисторије у Темишвару 17. (29.) октобра 1895. Енар. Коизисторија Темишварска.

С Т Е Ч А Ј. 206 1-з Распиеује се стечај на упражњено учите.љско место у Бочару (Торонталска жупанија). Са овим местом скопчана су следећа берива: 450 ф . слободан стан са врло иространом кућном баштом, 3 / 4 ланца баште ван села, сламе за огрев колико устреба; од укопа — где учител, позван буде — од великог 1. ф. од малог као и од иарастоса 50 н. Дужности су школском уредбом пропиеанс, осим тога је учитељ дужан у црквп пр-и сваком богослужењу иојати, децу у црквеном појању обучавати, иовторну школу држати и у црквено-школским седницама неро водити. Рок стечаја и дан избора је Никољ дан т. г. Из одборске с.еднице држане у Бочару 29. октобра 1895. год. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј. 198 3-3 Расиисује се стечај на унражњено учител>ско место у Бати. Плата је учитељска: 300 ф . у готовом новцу, стап са 1. собом, кухињом и баштом; 5 ланаца ораће земље, на коју оиштина иорез плаћа; 23 ф . у име огрева, 5 ф . за иероводетво; од великог укопа 1. ф. од малог 50 новч. Изабраном учитељу у дужност спада све нредмете школском уредбом означене предавати, десну иевницу и недељну школу држати. Првеиство имају свршени сомборски, и из мађарског језика оспособљени приправници, Рок стечају је 21 нов. т. г. У Бати (ц. р. Кгс1 јејсгт.) 15. окт. 1895. г. Цркв. школски одбор.