Srpski sion

С ТР . 800.

С Т Е Ч А Ј 213 2-3 IIа основу „Школске уредбе и од 1872. год. §. 36. и 37. и решења Високославног Митронолијског Школског Савета од 6. (18.) Фебруара 1895. г. бр III. С. 23 — ех 1895. н уиутства сл. епарх. школ. одбора бачког од 16. (28.) новембра бр. 111 0. 1429 — ех 1895 овим се расппсује стечај за учитељицу на срп. нравосл. вероисповедној основној женској школи у БачкомМартоношу. Плата је следећа : 210 Фор. у готовом новцу,месечно унапред из благајне месне политичне онштине. 16 ланаца ораће земље но 2200 □" на коју нолитична онштина порез и еквивалент плаћа. 36 Фор. у име 2 хвата тврдих дрва. 30 Фор. у име 300 снопова трске. 70 Фор. у име станарине. Ове све нристојбе ирима из политичне општине 40 Фор. за држаље ноФторне школе и ноловину земљишта учитељске баште. Ово прима од црквене општине. Изабрана учитељица дужна је осим законом одређених школских предмата. учити женску

децу ручном раду и православном црквеном појању: са ученицима на сва недељна и празнична, као и на иређеосвећепим богослужењима учествовати ПоФторну школу на основу одрефења школске уредбе држати. Уз молбеницу треба ириложити: крштено писмо сведоџбу о учитељској енособноети, добивену из приправничког завода сомбореког, о способљење из мађарскогјезика, као и сведоџбу оне општине у којој је деловала, ако је учитељица била. Рок овог стечаја траје до дана св. Јовапа Крстител>а 1896. год. Молбенице са потребним сведоцбама и бил.еговином имају се слати потписаном председнику овоместног „школског одбора " Како па овом месту за сада постоји привремена учптељица, те по томе која буде изабрпна наступа звање ночетком идуће школске године. Из редовне седпице школског одбора сри. правосл. цркв. школ. општине у Бачком-Мартоношу, одржане дана 20. новембра 1895. год. Тоша Петаковић Младен Јосић перовођа. парох и председник месног школског одбора.

I ЛПШШЦЛ ЗВОНА и метада! АНТОКА НОВОТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ !

ш е препоручуЈе се — са гаранциЈОМ на вшпе година — за израду Е нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој вели1 чини, као и за целокунно хармонично удешено звоњење, про[ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме[ сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. I Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона но старој системи прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручуЈ 'ем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве отарих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 28 17- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошна бесплатно и Франко.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годжну 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт годше 1 фор. За странв земље : на годшу 5,- фор. Из Србије прша претплату књпжара В. Валожнћа у Београду. Иоједиш бројевн стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукошси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објавеи стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда сптних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена ппсма се не примају. — Рукошси се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.