Srpski sion

С ТР . 824.

Б Р . 50.

СТЕЧАЈ 21:1 •• з На огиоиу „Школеке уредбе" од 1872. год. §. 3(3. и 37. н решеља Виоокославног Митроиолијског Школског Савета од 0. (18.) Фебруара 189;'). г. бр III. С. 23 - ех 1895. и уиутс-тва сл. спарх. П1КОЛ. одбора бачког од 16. (28.) новембра бр. 111 0. 1429 — ех 1895 овим се расписује стечај за учитељицу на срп. правосл. веропеповедној основној жепекој школи у НачкомЈУЈ тртоношу. Плата је следећа: 210 Фор. у готовом новцу, месечпо упапред и:1 благајне меспе иолитичне оиштине. 16 ланаца ораће земље но 2200 □" на коју иолитична општина порез и еквивалент плаћм. 36 Фор. у име 2 хвата тврдих дрва. 30 Фор. у име 300 снопова трске. 70 Фор. у име стапарине. Ове еве пристојбе прима из политичне општине 40 ФОр. за држање поФторпе школе и половину земл: шта учителЈСке баште. Ово нрима од црквене о. птине. Изабрана учитељица дужна је осим законом одређених школских предмата, учити женску

дсцу ручном раду.и православпом црквепом појаи.у: са ученицима иа сва недсл.ма и празничпа, као и иа пређеосвећепим богослужсн.пма учссгвовати ПоФторпу школу на основу одређсп.а школске урсдбе држати. Уз молбепицу треба нрпложпти: крштеио нисмо сведоџбу о учител.ској способности. добивену из принравпичког завода сомборског, о способљеље из мађарског јсзика, као и сведоџбу оне онштине у којој је деловала, ако је учнтел.ица бпла. Рок овог стечаја траје до дана св. Јована Крстител.а 189(3. год. Молбснице са нотребиим сведоџбама и биљеговином нмају сс слати иотиисаном председнику овоместног „школског одбора" Како иа овом месту за сада иостоји ирпвремена учитељица, те по томе која буде и.забраиа настуна зваље почетком идуће школскс године. Из редовне седиице школског одбора сри. нравосл. цркв. школ. оиштине у Бачком-Мартоношу, одржане даиа 20. повембра 1895. год. Тоша Петаковић Младен Јосић неровођа. парох и нредседник месног школског одбора.

ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТА АНТОНА НОЗОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ I ш = нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду [ [ иових звона и за преливање иукпутих звона у свакој вели- [ = чини, као и за целокупно хармоиично удешено звоњење, про- ј = виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се \ \ звоиа по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- \ \ сту излупало, чиме се звопа сачувају да не иукну. | = Особито ирепоручујем од мепе изнађена и много иута = одликована = патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, \ која имају дугохрајнији, снажнији и дубл.и звук, иего звоиа по старој системи = прављеиа, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједиачује = са звуком других по старој систсми ливсиих звона од 260 килограма. Даље ирепору-Јујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободпо стојеће; = звона или шоље за сатове од метала; прављеае старих звона са крунама од кованога [ ГВОЖ^а. — Звопа у тежини од 300 килогр. на ииже има увск готових на стоваришту. [ 28 18 26 Илуст, _ани ценовници и прорачуни трошкч бесплатно и Франко. \

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Босну п Херцеговину на годпну 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт тодпне 1 фор. За стране земље : на годпну 5, фор. Из Србпје прима претплату књпжара В. Вало;кнћа у Пеограду. Поједшш бројевп стају 10 новч.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације гааљу се Администрацији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве п стечајеве илаћа се 6 повч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукоииси се не враћају.

Штамиа: Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима.